Operasjon drakamp-idiot (jfr Morten Engtvedts blog)

I dag har jeg og Orkan hatt en privat-halvtime med Fanny. Det eneste jeg egentlig jobber seriøst med for tida, er leking og litt sirkelarbeid, så der lå fokuset også i dag. For å gjøre en lang historie kort – her er planen for de neste ukene:

  • Ingen godbiter. Ikke i det hele tatt. Han får ikke engang “lov” til å oppfatte tørrforet i skåla som en belønning. Jeg må passe meg for å ikke stille krav til adferder jeg er redd for å ødelegge siden jeg ikke får belønt dem så bra en stund, f.eks. innkallingen tror jeg at jeg må unngå mest mulig. Båndtvang heretter! Kjeft meg huden full hvis dere ser Orkan uten bånd 😉

  • Fortsatt masse lek, flere ganger om dagen. Helst skal han “jobbe” for leken, som å gå inn i buret, dytte nesa i hånden min etc, altså relativt enkle adferder som ikke så lett blir ødelagt av varierende forsterkningskvalitet. Jeg får nok en hel del aha-opplevelser med ting jeg ikke kan gjøre, kreve av ham etc, altså et helt nytt nivå på kriteriene, det blir en utfordring… Jeg holder forresten motet oppe ved å nærmest panisk klamre meg til håpet om at så fort jeg har en høykvalitets forsterker vil all annen trening gå som en lek (Nettopp – lek!!). På den måten unngår jeg for mye frustrasjon over at jeg ikke får lært ham noen av de grunnferdighetene “alle” andre holder på med for tida, siden jeg har nesa fast i postkassa med lekingen min… Når det så med tiden viser seg at ikke alt ER enkelt selv om man har en bra belønning, så overlever jeg vel sikkert deg også, på et vis 😉

  • Sirkelarbeid, gjerne som restrained recall, i skikkelig fart! Han synes det er morsommere hvis jeg løper skikkelig fort, blir giret og mer leken, det og er i tillegg bra fysisk trening for ham. OG for meg! Fysj, så dårlig kondis jeg har… Flaut… (kan jo skylde litt på at jeg ikke er frisk, men kondisen blir jo igrunn ikke noe bedre av at jeg finner noe å skylde på…)

  • Videreutvikle det å “vinne” leken, se om han eventuelt etterhvert vil løpe rundt med den i munnen, ta seiersrunder etc. Enn så lenge synes han ihvertfall det er moro å vinne den og bli rufset i fjeset.

  • Ekstensiv slanking. Fanny sa at det antagelig ikke gjør så mye å øke den fysiske aktiviteten hans en del tross at han er både ung og feit, så da prøver vi. Hittil har jeg som nevnt prøvd å begrense det til 1-2 timer per dag. Han får veldig lite fòr, men pga godbitene har han fortsatt fått i seg i meste laget med næring sett i sammenheng med aktivitetsnivået. Siden vi kutter ut godbitene en stund (tre uker, minst) får vi en kjempesjanse til å slanke ham samtidig! Jeg har en slags tro på at de fleste ting vil bli lettere når han blir i bedre fysisk form også. Han har jo masse psykisk overskudd, og jeg håper det vil gi seg utslag i mer velrettet aktivitet heller enn frustrasjon og spillopper når han får tilsvarende mer fysisk overskudd også!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: