Komme tilbake med leke og fri/værsågod

Orkan har fått kjørt seg litt i dag. Først var det Åpen Julegård, med tilhørende Alpakka, hester, barn og traktorer. Nå på kvelden har vi i tillegg drevet litt inne-trening.

Først kjørte vi en økt med bur/fri/værsågod. Målet mitt er at han skal kunne komme ut av buret, løpe over godbiter som ligger på gulvet, og komme til meg. Da har vi ganske god kontroll på de aller verste forstyrrelsene, nemlig mat. Enn så lenge er utfordringene: finne ut at det er til buret man skal gå når det ikke skjer noe (Storm ligger på en stol og får mat når Orkan bare maser og hopper opp og ned og er utålmodig). Så snart han finner veien til buret er det eventuelt en godbit i buret, før jeg legger en godbit på gulvet. Så får han “fri”, og får komme ut til meg. Han får eventuelt tilby en adferd (gjerne sitt) før han får “værsågod” og gå og ta godbiten. Noen ganger sender jeg ham rett til godbiten med “værsågod” fra buret. Han har hatt litt dårlig driv bort til meg, fordi han gjerne vil tilby adferd så fort som mulig, og den mest nærliggende er å stoppe i burdøra og rygge inn igjen. Men siden han nå har begynt å få et konkret mønster på at han skal komme TIL meg og tilby sitt, har han litt bedre driv ut. Disse øvelsene er innmari nyttige. Vi får trent “it’s your choice game” (han velger selv om han vil prøve å ta godbiten eller følge mine regler) samtidig med litt burlek (verdi for buret pluss regler på når man kan gå ut og når man ikke kan).

Det andre vi har jobbet med er å komme tilbake med leke. Æresrundene hans har etterhvert blitt et slags problem, selv om jeg også har oppmuntret det fordi det er en form for lek han liker veldig godt. Jeg har vridd hodet mitt litt over det der, siden jeg ikke kan blande lek og godbit i samme økt, men i kveld begynte jeg på noe: Jeg finner frem to leker, en kjedelig (intetsigende ball etc) og en attraktiv (kaninskinn med strikk). Vi leker med kaninskinnet til han får “takk” og slipper det. Så kaster jeg den andre leken, og han henter. Når han avleverer (i åpen hånd = kommando) sier jeg først “takk”, så “ta den” og gir ham den andre (morsomme) leken. Dette fungerte fint! Enn så lenge har jeg holdt meg til forholdsvis morsomme leker å hente, men jeg skal utvikle dette litt til leker vi kan ha drakamp med som han kan “vinne” og løpe rundt med, for så å komme tilbake, og til veldig kjedelige leker som han ikke har lyst å hente i det hele tatt.
Hele poenget er at han skal få en morsom konsekvens for å gi meg leken, helst en enda morsommere en enn å løpe rundt og la seg jage (hvilket er den “leken” som har skaffet meg dette problemet).

Jess! Flink hund, sliten trener. Nå er vi klare for senga 🙂
På bildet er han forresten 8 uker, det er tatt den første dagen hjemme hos oss.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: