Rasetanker…

Riktignok er det en hel del år til jeg skal ha ny hund (når Orkan nærmer seg slutten av agilitykarriæren sin, tenker jeg det er på tide), men jeg klarer jo ikke å la være å gruble over rasevalg uansett 😉

Hvis jeg skal ha stor hund, er valget enkelt: det må selvfølgelig bli en border collie. Men jeg har nå hjerte for de mindre, egentlig… Så hva tenker jeg?

Først og fremst er jeg egentlig innmari fornøyd med schipperken… Jeg har lært å like (og håndtere) intelligensen, og synes Orkan er en nydelig hund å trene med. Han har haugevis av arbeidslyst, forutsatt at jeg gjør mine ting riktig. Han vil alltid jobbe – forutsatt at han blir belønt… Det som har vært utfordringen med ham, har vært belønningsutvikling. Men etter hvert som lekingen blir bedre og bedre, blir strevet mer og mer glemt. I tillegg vet jeg jo til en eventuell neste gang jeg får en hund som trenger bedre lekelyst, litt mer om hva jeg skal gjøre riktig fra begynnelsen av…

Et annet alternativ er sheltie. Men jeg tror kanskje at jeg ville synes de har for lite tøffhet? Både i form av trygghet og i form av trøkk i treningen. Jeg har riktignok ikke trent en sheltie selv over tid, så jeg må vel ta noen av dem litt nærmere i øyesyn før jeg kan bestemme meg for at det er uaktuelt… Men generelt har jeg inntrykk av at mange sheltier er usikre, og det å måtte jobbe med trygghet og sosiale ferdigheter har jeg virkelig ikke lyst til. Hvem vil vel det, forsåvidt… Til sist må sheltiepelsen nevnes. Jeg synes Orkan har for mye pelst! Og klipt sheltie frister ikke så mye, for å si det sånn :-p

Papillon/phaléne er litt for små for meg med tanke på fjellturer og dyp snø, og pelsen passer meg også ganske dårlig…

Så da står man vel mest igjen med terriere?
Jeg synes de fleste agilityterriere er ganske tungt bygget, særlig jack russel.

Parson, deirmot, er et alternativ. Dog banker ikke hjertet så veldig hardt for den, av en eller annen grunn…

Border terrier har jeg jo i hjertet fra gammelt av, men de er relativt tunge, og de man ser gå agility hopper dårlig og svinger stort…

En annen terrier jeg har falt litt for er tysk jakt-terrier. Har møtt et par av dem som har vært utrolig morsomme, og de har fin, lett bygning. Men jakthund, da gitt… Det kan jo by på utfordringer!

Selv om jeg liker spisshund-utseende mye bedre, tror jeg på et vis at terrier-typen passer meg bra mentalt. Spørs vel om Sigurd tillater en terrier i huset, men det er såpass langt frem i tid at jeg ikke lar meg bekymre så mye…

Hm… Det der med raser er søren ikke enkelt! Det finnes liksom ikke noe fasitsvar, så lenge man vil ha små hunder… Egentlig skulle jeg ønske man kunne lage en passelig blanding, men så lenge FCI ikke støtter den tanken, må jeg vel gruble videre over de rasene som eksisterer… Jeg vil gjerne ha forslag!

12 Comments on “Rasetanker…

 1. PyrShep har en tendens til å bli for store for mellomklassen… Og aller helst vil jeg ha small-hund, siden det blir stadig mer BC i mellom også… (med mindre det da faktisk blir BC på meg også ;-))
  En rase til som jeg ikke hadde tenkt på var manchester terrier, men de har veldig kort rygg, og da blir ofte hoppteknikken og stivhet et problem?

  Like

 2. Gjør ikke norsk elghund grå det ganske bra i agility i USA? Kanskje svart elghund eller laika? Eller så har du pointere vettu 😉 De er raske! hehe – så kan Sigurd jakte fugl om høsten – og du slipper pelsstell!
  Hihi 😛

  Like

 3. Har selv en blanding av papillon og pomeranian. Han er liten, men utrolig utholdende! Han holder følge på fjellturer, rideturer og er en racer på agilitybanen. Vi har ikek begynt å konkurrere enda, for det er ganske nytt for oss, men størrelsen “skjemmer ikke” alle 😉

  Like

 4. Hei! Jeg er enig i at papillon er veldig kule. Mange av dem leker bra også. Men de får et handicap på agilitybanen rett og slett fordi de er så små. Blir stående ytterst på vippa og ingenting skjer, liksom… Så de aller minste taper en del tid der. I tillegg er verken pelsen eller størrelsen spesielt godt egnet for å være med oss på turer i vinterfjellet….

  Lykke til med vovsen din 🙂

  Like

 5. Jeg har også studert forskjellige raser i nesten to år nå, og har vært gjennom bl.a. japansk spisshund, mittelspitz, kleinspitz og powderpuff. Akkurat nå er valget puddel, kanskje mest pga astma og allergi i familien, men rasevalget kan nok fort endre seg igjen….

  Like

 6. Ja, det er mye å velge mellom. Har også tenkt puddel, men kjenner så mange pudler med dårlig hoppteknikk og pysete utendørspels, så de er ikke helt på toppen av listen min… Ikke akkurat nå i hvert fall 😉

  Like

 7. lanchashire heeler. Liten gjeterhund med masse krutt bak! Ofte stor gjenstandsinteresse og kamplyst;O) Dog noe lavneint og tung. Hva med løwchen eller puli?

  Like

 8. Har du forresten undersøkt spisshunden volpino italiano? Mindre enn japansk spisshund, større enn pomeranian og papillon/phalene. Livlig og kvikk liten hund, lett å belønne. Sosiale, men vil nok ikke løpe logrende til fremmende mennesker. Raskere og sterkere bygd enn papillon. Lite sykdom. Gjerne godt utviklet kroppspråk med andre hunder. sosiale i flokken. Ikke pinglete på noen måte.Ikke skarp og gneldrete , men alltid beredt!

  Like

 9. Kom på en til jeg…;O) Mudi. Den har jeg siklet på lenge, men kanskje ikke den beste hoppteknikken med sin kvadratiske kropp. Får nesten en liten malle med en mudi;O)

  Like

 10. Oi, her var det visst litt jeg ikke hadde svart på, og med fasit i hånd ble det jo border collie (Kuling er snart et år gammel allerede!).

  Volpino italiano kjenner jeg for dårlig til. Lancashire heeler var faktisk med på listen da jeg skaffet Orkan, men endte opp med schipperke fordi de er lettere bygget…. Mudi vil jeg nok advare mot, med mindre du kjøper en fra et helt annet land enn Finland og Norge. Kjenner et par mudier som har ekstremt mye skarphet, frykt og aggresjon, for mye til at de fungerer i en normal hverdag… Men arbeidslysten og farten til en Mudi kan de fleste andre mediumhunder være sjalu på!

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: