Ok, litt trening, da.

Jeg sitter en del og stirrer i veggen og tenker på at jeg kanskje aldri skal få trene med Orkan igjen. Og sånt blir det treningsabstinenser av! Heldigvis finnes det flere hunder i livet mitt, om enn ingen som Orkan, men Bris har fått trene litt nå i kveld.

Bris har som tidligere nevnt hatt utrolig vanskelig for å lære å apportere leke. Hun har vist betydelig aversjon mot å bite i ting når vi har prøvd å shape det, uten at vi har forstått hvorfor. Leker er nemlig ikke ekle når man leker med dem, bare når man blir belønt med godbit for å bite i den… Det vi har fått frem er “plukke opp leke og riste på den, mens man rygger bakover”. Ikke helt ideelt.

For å ikke tirre aversjonen hennes mer enn nødvendig har jeg kjørt noen økter i kveld med veldig lave kriterier, og veldig sulten hund. I praksis har jeg belønt hver eneste repetisjon. Først kjørte vi “bite i leken mens den henger fra hånden min”, neste økt ble “plukke opp leken”, og i siste økt sørget jeg for at leken lå et stykke bort (varierende avstand men minst 0,5 m).

Jeg sørget for å konsekvent belønne ved å slippe godbit på gulvet helt inntil meg. Og voilá! Bris plukker opp leken og rygger ikke like konsekvent bakover lenger. Hun fokuserer mer på maten enn på adferden, og ser ut til å ha glemt at leken er ekkel, og at hun skal rygge og sprette. Når den ligger noen meter unna kommer hun til og med mot meg med den!

Når vi har stabil, trygg og hyggelig holding av leke er planen å legge på en håndtarget. Men jeg prøver å lære av mine feil, så jeg skal vente leeenge med den håndtargeten. Forhåpentlig klarer vi å holde det på et nivå hvor Bris fortsatt synes at det er gøy, og at leken aldeles ikke er ekkel å bite i?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: