Grunnleggende forståelse

Med valper og crossoverhunder gjør jeg mye trening hvor jeg ikke først og fremst sikter på å lære hunden en spesifikk adferd, men i stedet gi den forståelse for hvordan trening fungerer. Med Bris blir det en del sånn trening bare for å gjøre henne ordentlig trygg i treningssituasjonen. Jo mindre tvil hun har rundt det hun driver med, desto mer komfortabel er hun med situasjonen.

Siden lydighet virker som det mest behagelige for Bris å jobbe med for tiden, har vi gjort et par økter med shaping av skikkelig pang-dekk. Hun kan “ligg”, men jeg vil ha en ordentlig flat, spontan, eksplosiv “dekk” til lydighetsmomenter. Frivillig dekktrening altså, med supre godbiter og simple kriterier.

Jeg irriterte meg litt over at det tok henne et par minutter med kjeden “gå opp på liten pappeske med alle fire bena, deretter legge seg på gulvet” og diverse andre adferder, før jeg fikk frem noe flyt på dekkingen. Men etter tre økter, har vi fått frem bra plask i gulvet uten dikkedarier.

Så testet jeg for moro skyld det samme med Orkan. Oida. Etter en hel, lang økt har vi fortsatt ikke flyt på dekkingen. Han vifter med labbene, rygger, snurrer, spretter, og innimellom legger han seg. Tydelig at enkelte små gule hunder kan ha behov for litt konsekvent shaping. Jeg går meg visst bort i målrettet trening, og glemmer den grunnleggende forståelsen, innimellom… Dask på lanken!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: