Løpende felt-dings

Jeg har tenkt mye frem og tilbake om plan for felttrening for Kuling. Det finnes mange gode grunner til å velge stoppfelt (jeg har mest tro på nesedytter i den kategorien), de er blant annet mer pålitelige, og man må uansett gjøre jobben med å trene dem bra til vippen. Samtidig er stoppfelt på mønet ganske belastende, og hvis du skal holde dem konsekvent pålitelige, må du sørge for at hunden alltid stopper, også i tilfeller hvor du gjerne vil spare den tiden (alle konkurranser bortsett fra en og annen viktig finale)…

Jeg er veldig fornøyd med Orkans løpende felt, men ikke like fornøyd med vippefeltene hans. Jeg heller derfor i retning av å lære Kuling begge deler, alltid stopp på vippa, og kommando for enten stopp eller løpende på bommen. De jeg kjenner som har lyktes med gode, pålitelige løpende felt har, for det første brukt mye tid på innlæringen, og for det andre vært flinke til å opprettholde kriteriet etter hvert som tiden har gått. Orkans felt har ikke alltid vært like perfekte som jeg skulle ønske, men jeg har heller ikke alltid vært like flink til å vedlikeholde dem som jeg skulle ønske.

Det med opprettholdelsen handler vel mest om selvdisiplin og nøyaktighet, men når det gjelder innlæringen tror jeg visse tekniske duppeditter kan hjelpe. Noe av det jeg fant vanskelig da jeg lærte inn løpende felt med Orkan, var å være presis nok med kriteriet. Jeg bestemte meg for at han skulle treffe de nederste 30 cm av planken, men det krevde trening (av meg!) å se hvor han egentlig traff med hvilke ben. Samtidig som jeg lærte meg det, fikk Orkan en del dårlig trening med upresise kriterier. Problemet med å se godt nok hvor de treffer, er fortsatt tilstede når man skal opprettholde kriteriene senere i treningen (og særlig i konkurranser, hvor det er mye annet å tenke på).

Jeg har lyst på en trykksensitiv plate som forteller meg hvor bra hunden traff, men de man får kjøpt er dyre, og samtidig veldig synlige for hunden (bildet er fra nosetouch.com):

Dermed har jeg ruslet tilbake til tegnebordet. Planen er å lage en plate som er like lang som kontaktfeltet, men hvor de siste 30 cm (eller tilsvarende) er montert på klikkere. Den siste delen blir ikke veldig synlig annerledes enn resten av feltet, hele platen kan flyttes fra treningsplanke til forskjellige bommer (evt møne hvis jeg lager en til det også) omkring på forskjellige steder. Dermed får både jeg og hunden presis beskjed om kriteriet ble møtt eller ikke. Jeg håper at forbedret presisjon kan gjøre det enklere for hunden å forstå akkurat hva jeg er ute etter…

Klikkere med knapp er bestilt, og arbeidstegningen ser slik ut:

De grønne dingsene er klikkere, den rosa platen er trykksensitiv, og resten av mekanikken handler om å holde den stabil og i posisjon. Jeg må vel også montere slats (tverrpinner) på den, så den likner mest mulig på resten av bomnedgangen.

Så… Før jeg begynner å bygge: hva tror dere om ideen? Er det noe jeg bør forandre på?

4 Comments on “Løpende felt-dings

 1. Hmm.. Jeg er usikker på om det er så lett med klikkere, og om du heller burde finne noe som lager tilsvarende lyd? Evt må du ha en veldig lett plate, og klikkerne må ligge helt riktig for å lage lyd, dvs ikke kunne vri seg… Men tøff idè!!

  Like

 2. Tanken er å bruke en tynn plate (finér eller tilsvarende), og lime fast klikkerne både under og over med epoxy (araldit).

  Jeg tenkte først å hengsle platen og bare ha klikkere nederst, men da vil det bli vektavhengig hvor hunden må tråkke for å utløse klikket. En liten hund vil måtte tråkke nærmere kanten, og det er jeg forsåvidt enig i, siden små hunder trenger tightere kriterier for å forstå at det er bena vi snakker om, men det blir vanskelig å kontrollere akkurat hva kriteriet egentlig er for hvilken hund…

  Dermed tror jeg det blir en løs plate med klikker i fire hjørner, hvor altså klikkeren er limt i den svarte platen, og den rosa (som såklart ikke blir rosa, men lik farge som resten) platen blir limt fast på knappene på klikkerne. Måtte lete lenge for å finne klikkere med knapp (iClick), de har visst gått av moten eller noe…

  Den delen av platen som er blå på bildet er egentlig bare til for å gjøre den rosa mindre synlig. På grunn av høyden på klikkerne skal den være skrå, så det ikke blir noen tydelige visuelle retningslinjer i overgangen mellom de to platene. Tenkte å gjøre det hele i samme lengde som feltet, siden det vanligvis har avvikende farge uansett.

  Forståelig?

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: