Hva har vi lært om magesår?

Jeg tror jeg må ringe veterinæren og fortelle noen ting. For nå har jeg og Orkan kommet frem til noen ting som faktisk funker! Gulrot er for eksempel tingen. Grønnsaker generelt, kanskje? Men Orkan velger gulrot fremfor agurk når han får begge deler servert. I tillegg er gulrøtter bra for pelsfargen, synet og så videre…

Noe av det viktigste vi har lært er at det er veldig vanskelig å bruke medisiner som må tas på tom mage. Losec/omeprazol er overlegen, den virker på en halvtime, og han kan få den med mat. Men Orkan må ha 5 mg morgen og 5 mg kveld, hvis jeg gir ham hele dosen én gang i døgnet, blir han dårlig etter 22-23 timer. I perioder hvor han har blitt dårlig til tross for omeprazolen, kan han få en lav dose kortison i noen uker. Det funker.

Når han blir dårlig, arter det seg ved at han kaster opp. Alltid på tom mage, så det kommer ikke opp noe særlig. Ukomfortabel og lei seg. Hvis jeg får gitt ham mat (og medisin) med én gang, roer det seg. Tenk om vi hadde visst det de første månedene! Da ble oppkasten bare verre og verre til han spydde blod, og det kom gjerne blod ut i flere ender. Når han ble så dårlig ville han jo heller ikke ha mat, og det var nesten umulig å få i ham medisiner, vi måtte gi ham alt med sprøyter, og da fikk han heller ikke i seg de medisinene som trenger å være i magen for å fungere. Nå gir jeg ham rett og slett mat sammen med tabletten så fort han blir dårlig, og han blir aldri så dårlig som han ble før.

Sultsmerter er nesten et kriterium for magesårdiagnose hos mennesker. Det forklarer veldig mye om Orkans ekstreme forhold til mat. Han har rett og slett vondt, og mat fikser det. Snakk om betinging! Men han kan ikke ha fri tilgang på mat (da ville han spist seg ihjel), og det er der grønnsakene kommer inn. Jeg har begynt å spe på de mange små måltidene hans med rå grønnsaker, og det gjør at han ikke trenger like mye av hundematen, og dermed ikke blir like fet. Jeg tvilte litt på at rå grønnsaker ville tilfredsstille magesåret godt nok, men det gjør de! Endelig har han begynt å gå ned i vekt igjen!

Den nye godbit-dispenseren (dog pyramid) som han fikk til treårsdagen på lørdag, er forresten genial! Han må virkelig jobbe for å få ut maten, uten at den farer veggimellom sånn som vanlige godbitballer gjør. Riktignok tåler den ikke tygging (så Bris og Kuling får ikke låne den, de ga den fort stygge riper og hakk), men ellers kan jeg ikke se noen ulemper. Hvis jeg fyller den med bare gulrotbiter gir han opp etter en stund. Hvis jeg derimot putter oppi 10-15 tørrfórkuler i tillegg, holder han det gående i en time. Fint at han ikke kan kaste i seg maten. Jeg tror det er god muskeltrening for frambeina også, for han må bruke dem i mange forskjellige vinkler og med en hel del kraft på (han er jo en liten hund!).

Vi har hatt kontroll på selve magesåret en stund nå, Orkan har det veldig bra når han har det bra, og anfallene (eller hva jeg skal kalle dem) er korte og går over. Men vi har ikke hatt kontroll på vekten hans, siden løsningen har involvert mat. Nå begynner jeg endelig å se enden på den visa, hvis dette med grønnsaker kan fortsette å fungere så bra som nå 🙂

2 Comments on “Hva har vi lært om magesår?

  1. Siden jeg skrev dette innlegget har Orkan sluttet med medisinene helt! Jeg har dem alltid med meg, i tilfelle noe skulle skje. Men så lenge han får mat ofte (små måltider, gjerne 5-6 i døgnet) klarer han seg uten medisin!

    Like

  2. Intressant! Ja, jag tror också på detta med många små portioner. Och att tänka helhet, inte döva symptom utan komma till rätta med problemet i grunden. OM du någonsin behöver (hoppas inte) hitta ännu flera nya lösningar så hittade jag nyss den här sidan:

    http://helahunden.wordpress.com/

    där står verkligen ett och annat intressant!

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: