Fart…

Fart har egentlig aldri vært noe problem for Orkan. Men jeg har alltid fokusert på det, indirekte fordi jeg har jobbet veldig mye for at han skal ville leke (og ville jobbe for leke). Tross alt, når han har gått feilfritt har han alltid gått fort, og han har (med ett unntak) alltid vunnet klassen sin (og gjerne med god margin) når vi har kommet oss feilfritt igjennom.

Nå som vi begynner å nærme oss klare for klasse 3 får vi testet farten i en annen målestokk. Det, sammen med at jeg vrir meg i stolen over de dårlige løpene våre på søndag, har jeg gjort meg noen fartstanker:

Foto: Sigurd Lenes
 • Fysisk trening. Det merkes at når Orkan er i skikkelig god fysisk form, tar han i også der det ikke er helt nødvendig. Han er egentlig en ekstremt energisparende type, men når han er vant til å sykle en time om dagen, hender det at det spruter over av overskuddsenergi litt innimellom, bare fordi han er glad. Ergo: gjøre sykling og denslags til en vane.
 • Forsterkningskvalitet. Orkan jobber for nesten hva som helst så lenge det kan spises (agurk, gulrøtter, tørrfór, osv.), og dermed blir jeg lett litt lat. Jeg kan ikke huske når jeg sist brukte noe bedre enn frolic som belønning. Fy på meg!
 • Lek. Kanis leker bare bedre og bedre, det er egentlig helt utrolig med tanke på at ingen egentlig trodde på at jeg kunne få ham til å leke i det hele tatt, for to år siden. Det er ikke lenger særlig slitsomt å trene med lek som belønning. Han kan finne på å stoppe opp for å spise godbiter som noen har mistet på bakken, men han har ingen problemer med å engasjere seg i lek selv om jeg har gode godbiter i lommene. Han leker ikke lenger for å få godbitene, men fordi han synes det er gøy! Her trengs ingen spesielle tiltak, men vi skal fortsette å leke!
 • Oppvarming. Noe av det som gjør Orkan mest gira er sirkelarbeid. Hvis jeg løper fort nok, begynner han å sprette, bjeffe og bite meg i bena. Den attituden vil jeg gjerne ha med inn i banen, og når jeg orker og har tid til å varme ham opp bra, får jeg det også. Litt av problemet på søndag var vel egentlig at jeg var så sliten at jeg ikke orket å løpe fort på oppvarmingen… Min egen fysikk kan jeg ikke gjøre så mye med, men det hadde vært en fordel :-p
 • Samkjørthet. Selvsagt går det fortere når jeg og Orkan forstår hverandre bedre og stoler mer på hverandre. Etter en vinter uten noe særlig trening vet vi ikke helt hva vi kan forvente av hverandre, og enkelte ferdigheter er rustne (som Orkans slalåmselvstendighet, det demonstrerte han jo fint på søndag…). Det gjør at jeg ikke tør å stikke videre i banen. Nå som utetreningene begynner å komme igang igjen, er det ikke så ille å bo langt fra aktive hundeklubber, nå har vi i hvert fall mulighet til å trene litt oftere.
Tja, hva har jeg glemt/oversett/ikke skjønt? Hvis du har noen meninger kan du gjerne legge dem igjen i kommentarfeltet 🙂

Foto: Marit Lilleeng

6 Comments on “Fart…

 1. Den belønningsbiten har vi også gått på mange ganger. Det er minuset med ha en hund som spiser alt. Men det er tydelig forandring på veldig gode godbiter og tørrfor godbiter. Hvis man bare er klar over å legger merke til det 😀 Syns du gjør en strålende jobb jeg!

  Like

 2. Jeg skulle gjerne visst litt mer om hva du har gjort for å få Orkan til å leke!

  Like

 3. Jag tror att man inte ska glömma att för att hunden ska springa fort på banan måste man träna på att springa fort även utanför banan. Alltså typ inkallningar (gärna där man springer från hunden själv samtidigt så den får jaga ifatt), budföringar och liknande. Intervaller när man cyklar kanske?

  Like

 4. Åsa: det er litt sånn jeg tenker både med sirkelarbeid og med fysisk trening… Men det med innkallinger hvor noen andre holder ham igjen så jeg får forsprang og løper fra ham, det har jeg ikke gjort med ham siden han var valp. God idé! Takk 😀

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: