Separate dytter?

Jeg har allerede gått tilbake og fikset på Kulings nesedytter én gang. Dengang tidlig i prosessen, og nå lurer jeg på om jeg skal gjøre det igjen. Jeg skjønner ikke helt hvorfor han forandrer på dem, kriteriet har ikke forandret seg, men så fort vi har hatt en  pause i treningen går han over til å bare trykke nesen i bakken uten å løfte den synlig over i mellom. Joda, det er en aktiv adferd, han står ikke bare og fryser, han dytter og dytter. Men jeg vil ha et kriterium som er enkelt for meg å se om han oppfyller, vil jeg ikke?

Skal jeg orke å gå tilbake og fikse på dette igjen, eller skal jeg si at det er greit, så lenge han dytter aktivt og så hardt han kan, selv om han ikke løfter nesa helt fra bakken i mellom?

Sånn ser de ut i dag:

6 Comments on “Separate dytter?

 1. Er disse dyttene noe som skal brukes til noe spesielt eller er det for hodetrening?

  Hvis det bare er hodetrening, så vil jeg si at du kanksje la de være som de er, men hvis de skal brukes til noe mer konkret, så “må” du kanskje…

  Like

 2. Endelig noen som mener noe om dette 🙂
  Dyttene er til for stoppfelt (han springer ned i posisjon med bakbena på feltet og dytter nesa i bakken). Grunnen til at jeg vil ha nesedytter i tillegg til bare en stopp, er at den aktive adferden gir bedre fart ned i posisjon (i stedet for å krype ned planken, som mange hunder gjør).

  Problemet med at han ikke løfter nesa synlig over bakken mellom dyttene er at det blir vanskeligere for meg å se om han oppfyller kriteriet eller ikke. Hvis han skulle prøve å jukse, ved å bare fryse nesa mot bakken (ikke en aktiv adferd, og dermed mindre effektiv som kontaktfeltskriterium), er det ikke sikkert at jeg legger merke til det før det har gått en stund…

  Men som jeg skrev over her, jeg har allerede gått tilbake og fikset på dette én gang, og har egentlig ikke lyst til å gjøre det igjen. Det er ikke en adferd han tilbyr nå, så jeg må i så fall gå tilbake til å shape separate dytter fra start igjen. Føles litt unødvendig når han faktisk tilbyr en aktiv adferd, men jeg er redd jeg kommer til å angre på det senere hvis jeg ikke gjør det nå :-/

  Like

 3. Ja det var det da. hehe… Uten at jeg skal påstå noe, så virker det nesten han tester litt grenser. Jeg ser jo på videoen at det ikke er lett og se om han fryser eller om han løfter nesa.
  Men etter min mening (uten at jeg er noen ekspert ;-)) så vil jeg si de er bra nok til det bruket du er ute etter.
  Det skal ikke være lett… hehe… Jeg skjønner at du vil ha det tydelig, samtidig som jeg tror det han gjør nå er bra nok til sitt formål…
  Så som en konklusjon, så blir hva du vil ha eller foretrekker. Hva du syns er hensiktsmessig og lettest for deg. Tror ikke det spiller noen rolle for han…

  Det her ble rotete, men håper du skjønner hvor jeg vil hen 😉

  Like

 4. Han tester nok ikke grenser, nei… Han jobber så godt han kan, men kommer ikke på det der med å løfte på hodet litt høyere, og det er ikke så rart heller, jeg kan jo ikke akkurat sette meg ned og forklare ham med ord hva det er jeg vil ha… For å fikse det må jeg evt gå tilbake til starten på shapingen (dytter mot håndflate eller target), og forhåpentlig tar han da med seg de forbedrede dyttene inn i kjeden når han står med beina på noe… Hm….
  Såklart spiller det ingen rolle for ham, han har jo ikke lyst å gå agility :-p Han vil bare ha belønningen sin…

  Det jeg prøver å finne ut, er om det vil bli for vanskelig for meg å se om han oppfyller kriteriet eller ikke når kriteriet ikke lenger inneholder “løfte nesen synlig fra bakken mellom dyttene”, men det har jeg liksom ikke helt klart å bestemme meg for…

  Like

 5. Som sagt så syns jeg det er vanskelig å se på videoen. Så på bakgrunn av det, så ville jeg nok gjort det om, men siden det skal brukes i agility, så syns jeg på en måte at de er bra nok… Hvis du skjønner hva jeg mener… Skal ikke være lett, men tror rett og slett du må gå for den ene varianten og “stick with it” hehe…

  Like

 6. Jeg holder på å fikse litt på dem nå. Han tilbyr endelig skikkelig separate dytter i hånden min, så får vi se hvordan vi skal få overført det til target…

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: