Struggles (del 2 – målsetning og planlegging)

Jeg blir faktisk både inspirert og demotivert av motgang. På én gang.

Etter å ha sett på (og lagt ut for allmen beskuelse) den ydmykende Kuling-videoen har hodet mitt iverksatt planlegging av tiltak. I stedet for å starte på halvvanskelig situasjon og høy forsterkningsfrekvens, som jeg vanligvis ville gjort (burlek, drysse godbiter), skal jeg gjøre det litt omvendt. Kuling funker tross alt helt omvendt av Orkan, så jeg må tenke fra baksiden.

Jeg skal starte med enkel situasjon, svart-hvitt. Målsetningen er at jeg skal kunne ha begge hundene innenfor samme gjerde, og bare trene med den ene, mens den andre gjør noe annet (ligger og slapper av, eller snuser rundt). Om vi ikke oppnår det, er målsetningen på trappetrinnet under at Kuling skal kunne ligge i åpent bur, eller på et bord, hundeseng etc, og være stille mens jeg trener Orkan. Sistnevnte er minimum.

Plan:

 1. Trinn én: bytte på å leke med Kuling og Orkan innendørs. Kuling får overta når han legger seg ned. Både lek og godbiter. Eskalere til shaping av adferder med Orkan, ikke bare ren lek. Hele tiden skal Kuling belønnes for å velge å ligge når jeg trener med Orkan. Hvis Kuling eskalerer, får jeg god trening i å holde Orkan gående til han gir seg.
 2. Trinn to: overføre til å befinne seg på den andre siden av grinden til kjøkkenet.
 3. Trinn tre: løs, ute, samme som trinn én.
 4. Trinn fire: på bord, i åpent bur etc. Kunne ligge på litt avstand, mens Orkan trener.
 5. Trinn fem: tåle at jeg og Orkan løper.
 6. Trinn seks: kunne stå bundet, i bur eller bak gjerde/grind (denne situasjonen har han fått en hel del erfaring med å oppføre seg dårlig i).

4 Comments on “Struggles (del 2 – målsetning og planlegging)

 1. Jag har köpt en manners minder som jag hoppas ska vara till hjälp just i denna träning! För jag vill inte heller att Kaia eller Lovis ska stå och vråla när jag tränar med den andra. Signe är faktskt tyst numera…

  Like

 2. Jeg tror manners minder er et genialt verktøy til denne treningen med de fleste hunder. Ville nok vært det for Orkan, blant annet (men den er så dyyyyyr)…

  Det som har gjort treningen med Kuling så vanskelig for meg, er at Kuling gir F i høy forsterkningsfrekvens og bra belønninger i buret/sengen/koppel – det er ikke belønningen han vil ha, han vil være med og jobbe! Derfor må jeg tenke omvendt av hva jeg er vant til. Jeg prøver å bygge inn at han må ligge rolig for å få bytte, og at man faktisk bytter hund frem og tilbake når de er flinke til å vente.

  Enn så lenge har treningen gått veldig bra, så jeg har tro på fremgangsmåten. Han legger seg nå momentant når jeg begynner å trene med Orkan, men jeg har ikke gjort det veldig vanskelig enda, og jeg har ikke strukket tiden før belønning så mye enda.
  Jeg skal legge ut mer film etter hvert 🙂

  Like

 3. Jeg liker denne bloggen så godt! Lar meg inspirere av hvordan du utnytter irritasjon til å få motivasjon, tar tak i noe som er så nyttig å trene på, planlegger ordentlig og filmer treningen! 🙂

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: