Avløpstrøbbel

Den siste uken har vi merket at toalettet ikke tok unna ordentlig med vann når man nettopp hadde dusjet. Etter hvert tok igrunn ingenting på badet ordentlig unna. Det var helt tydelig at røret ble fylt opp med vann, på en måte som nok ikke var tilsiktet. Vi har dermed blitt godt kjent med husets avløpssystem. Kjøkken og vaskemaskin går heldigvis på et annet avløp, og jeg har en snill far, med gammelt hus, å ringe til. Han har vært borti sånt før.

Innkjøp av stakefjær, surring av hageslange, flytting av grenser. Sigurd med halve kroppen hengende ned i septik-kummen i et forsøk på å stake nedenfra. Uten noen større suksess. Vi fikk opp en stakekum i kjellergulvet, og ofret en kjøkken-øse til tømmejobben. Skulle gjerne hatt en pumpe. Flyttet litt flere grenser. Heldigvis luktet det ikke så ille som man skulle tro, det sakte siget av vann hadde nok vasket vekk noe av det verste.

Et eller annet sted i prosessen, med dritt (heldigvis hovedsakelig vår egen) opp til hårfestet, tok jeg meg selv i å ønske meg venner med spylebil som likte å jobbe gratis på kveldstid. Men som en facebook-venn påpekte – så rare venner har du nok ikke. Helt riktig, dessverre.

Nærmere midnatt begynte det endelig å komme rennelyder nede i septiktanken – vi har passasje! Enda har vi ikke full frihet i røret, det tar ikke unna like fort som vi skulle ønske. Men vi har lært en del om huset vårt.

Og vi har lært noe som gjelder de fleste hus: det blir veldig lett tett når huset har stått tomt en stund. Derfor: hvis du skal reise bort noen dager, eller flytte fra huset, skyll etter med noen ekstra bøtter vann i avløpet. Da får man skylt eventuelle papir-rester hele veien ut, så de ikke blir liggende og tørke i røret. Tørket papirstein fungerer nemlig utmerket til å fange opp mer papir og lage propp, neste gang noen tar i bruk huset.

Og definitivt – vi kommer heretter til å trykke to ganger på spyleknappen når vi har vært på do. For sikkerhets skyld, liksom.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: