Kjemisk kastrering?

I det siste har Kuling levd litt i hormontåkeland. Har ikke alltid tid til å komme på innkalling, har noen ganger mer lyst å snuse enn å jobbe, overgår umiddelbart til andre ting hvis det blir feil i treningen osv. Han har ikke bare tisset på de andre hundene en del ganger (skal markere der de markerer, men har ikke tid til å vente til de er ferdige), han har også tisset på sofaen mens Sigurd satt der (!), på soverommet, osv. Vi har også hatt litt for mange episoder med seriøs slåssing (måttet skille dem fysisk) mellom ham og Orkan.

Det er absolutt å forvente at en ett år gammel hannhund gjør sånt. Misforstå meg rett, jeg er ikke overrasket. Og jeg har ingen planer om å kastrere ham kirurgisk, han har ingen store stressproblemer og kan forhåpentlig brukes i avl en dag, for han er virkelig en herlig hund!

Saken er bare den at en kjemisk kastrering vil gi oss litt rom for litt bedre trening, det vil gjøre at han ikke innarbeider så mange dumme adferder (som ofte befestes videre, selv om hormonene minsker etter puberteten, jfr Storm som er kirurgisk kastrert i dag, men oppfører seg som en intakt, overhormonell hannhund), og det vil antagelig bedre forholdet mellom ham og Orkan.

Altså er det nesten en win-win-sak. Det er bare én ting som gjør at jeg tviler: Kuling har vært veldig usikker på fremmede hunder. Det bunner i litt for mange møter med utrivelige brukshunder i løpet av tiden på HundCampus. Han har ikke fått bank, men gjentatte ganger har usosiale hunder gjort utfall mot ham når vi har passert etc.

De første gangene vi var på agilitystevner sa Kuling “Å, mamma, ånei – det er masse hunder her!” og ble lei seg. Så kom hormonene, og nå sier han “Å, mamma, kult – det er kanskje damer her!”.

Tryggheten i forhold til fremmede hunder er verdt mer for meg enn markering, snusing, dårlig trening osv. Men jeg aner jo ikke hva utfallet eventuelt blir. Hva tror dere, kjære lesere?


5 Comments on “Kjemisk kastrering?

 1. Jeg prøvde to forskjellige på Storm, hvorav den ene hadde veldig bra effekt, og den andre ikke hadde noe i det hele tatt. Men han var bare ekstremt overhormonell, og ikke usikker. Så der var det et mye enklere valg.

  På samme måte som jeg ikke vil at Kuling skal trene på hormontåke-adferder, vil jeg jo ikke hat han skal trene på å være usikker i et halvt år heller. Det er litt skummelt å tukle med sånt. Sukk!

  Like

 2. Har aldrig kemkastrerat någon hund men däremot är både Rulle och Rally kirurgiskt kastrerade som vuxna pga hälsoproblem (prostatainflammation respektive hemska skendräktigheter). Det jag märker på Rulle som väl är mest relevant att jämföra med eftersom han också är hanhund är att kastreringen har tagit udden av hans aggressioner mot andra hundar, utan uppbackning av testosteron verkar han inte våga slåss i samma utsträckning som förr, vilket så klart är skönt.

  Med denna erfarenhet med mig så skulle jag definitivt vara benägen att pröva kemisk kastrering om jag hade en problematisk hanhund någon gång i framtiden. Dock är det två saker jag funderar på:
  1) hur ser dopingreglementet ut i Norge? Här i Sverige är ju läget just nu lite oklart för kastrater eftersom ansvaret för regelverket har flyttats.
  2) vad vill du uppnå med kemkastreringen? Finns det inte en risk att du bara skjuter upp problemen om du ger honom en spruta nu men planerar att behålla honom intakt? Förr eller senare måste han ju i så fall gå igenom “puberteten” ändå?

  Like

 3. Jeg håper å oppnå å gi ham en pause fra hormonene, nå som han er i den verste perioden. Det er jo ganske aldersbetinget.

  Den effekten vi fikk med Storm, var at vi ga ham en pause, og fikk trent på en del bra saker i mellomtiden. Da effekten gikk over, og han var vel to år, var han fortsatt så hormonell at det ikke var til å leve med (ekstremt stress i tillegg til alle problemene med markering og null interesse for NOE annet enn alt som kunne minne om en annen hund, inkludert hester, kyr, katter osv.)

  Håpet mitt er egentlig at han skal ha blitt såpass voksen når det går over, og samtidig ha lært litt bedre arbeidsvaner, så det ikke blir noe problem å leve med det i voksen alder. Han er jo ikke ekstrem, bare pubertal…

  Når det gjelder dopingreglement, er jeg ikke så bekymret. Har ingen planer om å konkurrere med ham det kommende halvåret uansett…

  Like

 4. Då är jag med på tankegångarna, det är ju alltid bra att skapa förutsättningar för goda vanor 🙂

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: