Orkan og jeg skal til NM!

Lenge, lenge har jeg vært i tvil. Samtidig som jeg har hatt veldig lyst å delta i mitt første norgesmesterskap, har jeg opplevd det som enda viktigere å stå sammen for agilitysportens fremtid. Den engasjerte leser kjenner nok diskusjonen fra før, men vi tar et kort sammendrag for eventuelle andre:

Sportens utøvere er frustrerte, misfornøyde og mistroiske over mangelen på dialog, innsats og godvilje hos NKK, som vi er nødt å forholde oss til som arrangør i diverse sammenhenger. Derunder NM. Det kokte i fjor, da underlaget som ble brukt for norgesmesterskapet var så glatt at en hel del hunder slet med å få feste, og noen skadet seg. Selv om glatt underlag er en del av gamet (gjørmete grus, regnvått gress, osv) er det synd når det, ganske unødvendig, skal sette premissene for mesterskap. På samme måte som mange syntes det var synd at underlaget spilte en stor (negativ) rolle i årets VM. Ja, glatt underlag er en del av gamet. Men til de store mesterksapene bør det vel gjøres en innsats for å gi en god, sportslig ramme, bør det ikke? Mange har spurt NKK om nettopp dette.
NKK svarte ikke. Det var tyst som i graven. Til slutt gikk en stor andel av utøverne sammen om et forslag: å boikotte årets NM. I håp om at NKK ville legge merke til oss. Selv om jeg mislikte å måtte droppe mit første NM, var jeg solidarisk med helheten.
Nå, rett før påmeldingsfristen, har endelig NKK sluttet å hodle hendene over ørene. Etter stor innsats fra enkeltpersoner har man fått organisasjonen i tale, og det er gjort noen tiltak spesifikt rettet mot underlaget. Samme kunstgressmatte som før blir brukt, men det er innleid prepareringsutstyr som visstnok skal hjelpe. Hvor godt festet blir, gjenstår å se. 
At noen hunder takler glatt underlag fint, er et argument jeg ikke synes holder vann. Orkan takler nemlig sånt helt fint, og jeg har ingen grunn til å bekymre meg for uvanlig skaderisiko for hans del. Det handler rett og slett om like forhold – hva er vel et NM om ikke alle kan delta, trygge på at de ikke risikerer liv og helse for sin beste venn?
——————————————————————————–
Nå har altså NKK gjort noe. De har vist at de har hørt oss. Miraklenes tid er ennå ikke forbi. At de gjør noe, er tross alt en STOR forbedring. Ideelt sett kunne man kanskje ønsket seg at de kjøpte inn nytt underlag, men ærlig talt. Når et av de sterke ønskene fra utøverne er at vi skal ha fremtidige mesterskap utendørs, som egne agilityarrangementer, kan vi da med rette kreve innkjøpt av nytt underlag for bare ett mesterskap? Det er en økonomisk umulighet, dessverre. 
Så gjenstår det å se: 
  • Hvordan blir egentlig underlaget for årets NM? For egen del velger jeg å prøve, og hvis det skulle vise seg at Orkan sliter, bryter jeg umiddelbart.
  • Hvor, og når, blir NM fra 2013? Neste år vet vi at det blir ute om sommeren, for da er nordisk lagt til høsten.
  • Hvordan blir underlaget for nordisk neste år? Helst vil vel de fleste ha det i en egen hall, med fast kunstgress, uavhengig av utstillingsarrangementet Dogs4All. 
Jeg gir NKK en sjanse. De har vist at de har hørt oss. Men hvis de går tilbake til gamle synder ved å late som de ikke hører oss, og hoppe bukk over utøvernes ønsker (og krav), er jeg snar til å slutte meg til neste boikott!
———————————————————————————-
Og ambisjonene? Nei, jeg har ingen planer om å bli norgesmester. Det holder med en junior-tittel i år. Planen går derimot ut på å forsøke å unngå å synke ned i et sort, vanskelig hull av nervøsitet. Fortenk!

———————————————————————————-
Forresten ruger jeg på planer om en utøverorganisasjon, som kan tale utøvernes sak med mange, mange – et helt, demokratisk, åpent fellesskap i ryggen. Er du interessert? Send meg en mail: ingerid.klaveness@gmail.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: