Think, plan, do. (-Bob Bailey)

Eller: think, plan, do (but not too much), and then review!

Når du skal starte nyinnlæring eller endre metodikk, er det veldig lurt å tenke igjennom, planlegge og deretter gjennomføre. Etterpå bør du evaluere, hvis du skal lære noe av det hele. Men et viktig punkt til, som jeg ikke har uttalt så tydelig hittil, er at det er vitkig å holde den første økten med ny metodikk kort. Altså veldig kort!  Selv om planen er bra, er det ikke sikkert den fungerer i praksis. Så prøv det ut først, før du starter på den målrettede, ambisiøse treningen. Maks et minutt i første økt, sier Susan Garrett. Det er nok ikke så dumt.

Siden det er klubbmesterskap i rally-lydighet i BSHK i kveld (og jeg ikke har trent rally med Kuling før i det hele tatt), bestemte jeg meg for å lære ham stå (eller “frys” som vi kaller det i første omgang). Kan jo være kjekt at han har gjort bevegelsen før, selv om vi ikke har stimuluskontroll på det, tenkte jeg. Og innlæringen er vel egentlig ganske simpel, høy håndtarget for å shape frem en sprett opp, og omvendt lokking for å holde posisjonen. Som tenkt, så gjort. En plan jeg har brukt før, og kjenner godt.

Det var bare det at ny hund gir nye utfordringer. Kuling hadde lavt aktivitetsnivå, forandret lite på utførelsen, og tenkte ikke så veldig mye selv. Altså, han gjorde akkurat som jeg sa, men etter å ha fått kommando “frys” før håndtarget ti ganger, kunne han fortsatt ikke komme på at “frys” betyr at nå skal vi straks reise oss. Jeg sa “frys”, Kuling sa “hæ”. Tilbake til håndtarget. Frem og tilbake. Ingen av oss skjønte så veldig mye.

Til jeg kom på at bedre belønninger får Lu til å tenke. Godbiter har alltid vært godt nok for Orkan, og Kuling har jeg shapet heller lite triks med, selv om jeg har hatt ham i over et år. Så jeg er ikke så vant til å tenke sånn! Starks jeg fant frem en tennisball ble kållisen mye mer intelligent 😀

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: