Overtro

Kuling har fått en MannersMinder, til å hjelpe oss i “se på”-treningen. Han skal bare bli helt sikker på at den ikke biter først, så skal vi ta den med ut i praktisk trening. (Og jada, bildet er oppstilt. Han var bare litt forsiktig i begynnelsen.)

Lu holdt helst litt avstand i begynnelsen. Nå er han stappmett!

Bris og Orkan er såklart ikke redd for sånne, så jeg lot dem spise hvert sitt måltid fra den. Hvis du har lest litt etologi har du sikkert vært borti begrepet “overtroisk adferd”. Altså, hvis man for eksempel setter en maskin til å levere godbiter hos høner i bur, si hvert nittiende sekund, lærer hønene helt selv inn en masse morsomme adferder, som de tilfeldigvis holder på med akkurat når godbiten kommer sprettende. Ligge på rygg, springe i sirkler, flakse med vingene, pusse én bestemt fjær osv.

Som et aldri så lite eksperiment for underholdningens skyld, lot jeg Bris og Orkan få utvikle noen overtroiske adferder. Orkan sine var ikke så hyggelige til å begynne med (løfte maskinen og riste den, eller bite forsiktig i kantene), så jeg byttet ut godbitene hans mot gulrotbiter. Ikke fullt så motiverende, så til slutt så det slik ut:

En avslappet Orkan, med masse halvtyggede gulrotbiter utover gulvet…

Bris, har derimot bestemt seg for at det er veldig, veldig viktig å presse snuten mot godbitskålen. Eller hvile haken på den. Intenst.

Bris er overtroisk. Og såklart kommer godbitene dettende uavhengig av om hun holder hodet sånn.

Noen ulemper er det, med å la dem utvikle overtro. Noe av det skal trenes vekk igjen. Jeg har nemlig tenkt at de skal kunne ligge avslappet foran MM’en og bare vente pent. Men hva gjør man ikke for et lite stykke god underholdning?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: