De nye reglene er endelig sluppet!

Allerede i overskriften til dette innlegget er jeg såklart provosert. Det er virkelig endelig. Vi er i desember, for søren, og frem til i dag har hele prosessen vært unndradd offentlighet!

Hvis jeg fikk bestemme, hadde hele prosessen vært offentlig! Og demokratisk! Alle, ikke bare de som er medlem av en flink klubb, skulle fått lese forslaget, komme med innspill, og aller helst stemme over hva som blir vedtatt. Jeg håper virkelig vi kan få slutt på dette udemokratiet snart. De som ikke allerede har besvart spørreskjema om agilityorganisasjon, bør gjøre det her (og nei, det er ikke mitt skjema, men jeg liker initiativet!): https://docs.google.com/spreadsheet/viewform?formkey=dFVzbnM5anRFYkxUVzdyM3BGWG1yVnc6MQ

Diverse agilitynyheter, inkludert det nye regelverket, kan du lese her: http://www.nkk.no/nkk/public/openIndex?ARTICLE_ID=13210

Det er en masse bra i det nye regelverket, som seg hør og bør. Kvalifiseringskravene for NM er nå endret til prosentsats av antall påmeldte, i stedet for 10 i liten, 15 i mellom og 20 i stor. I år var det nemlig overlegent vanskeligst å kvalifisere seg i liten, som hadde flest påmeldte, og færrest videre. I tillegg har man begynt å bruke begrepene small, medium og large – en klar forbedring spør du meg. Jeg er fan av det norske språket, absolutt, men det er litt upraktisk med sml-forkortelser som forvirrer mot alt man skriver internasjonalt.

En annen ting jeg er veldig glad for, er at kravene til slalåmens utfordring strammes inn. Den får ikke lenger ha “ben” i veien for hunden, og midtdelen får ikke være bredere enn 8 cm. Veldig mange klubber må altså skaffe seg ny slalåm, men etter å ha sett Orkan ramle og slå seg i slalåm alt for mange ganger, mener jeg det er verdt det. Så blir det interessant å se om det faktisk håndheves! Må innrømme at jeg tviler.

Nye krav også til felthindrene. Ikke bare må de som har hvite, svarte eller brune felt male om eller kjøpe nye (det er jo ikke bare-bare å male om gummibelegg, for eksempel), men bommen er kortet inn fra maks 4,2 meter til 3,8. Spennende å se om det blir overholdt. Og jeg skjønner forøvrig virkelig ikke vitsen med akkurat det, hva var feil med den gamle lengen?

Men la oss hoppe til det som gjør meg aller mest irritert: opprykkskravene til klasse 3 er endret igjen. Ikke endring i seg selv, men at de endrer det til tre napp, nå med pallplassering. Kunne de ikke tatt i bruk intelligensen (oups, nå blir jeg vel utestengt for kritikk når som helst! Det er jo virkelig ikke tillatt å være uenig i avgjørelser fra verken dommer eller andre!) og brukt en prosentsats, sånn som de endelig har gjort med NM-kvalifiseringen?  Hvor er logikken? For de som ikke har forstått det allerede: det er enklere å havne på pallen hvis det er tre startende i klassen enn om det er seksti.

En formulering som nybegynnere lett kan mistolke til at du ikke kan gå fra hunden på start og plassere deg ut i banen: “Fører må ikke passere mellom starteller målepinne (markørene), gjør han det vil det dømmes feil (5 feilpoeng) og tiden starter idet fører passerer startlinjen.” Altså, hva er starteller? Start eller? Start-teller? Jeg mistenker at man ikke skal passere mellom tidtagerutstyret og hinderstøtten. Men det er da virkelig ikke fysisk mulig? Og man kunne formulert det bedre?

Og så dette med at du må ha statsborgerskap for å få lov til å delta i NM. Mange nordmenn blir aldri statsborgere her! Vi har sågar hatt norgesmestre som ikke har statsborgerskap. Ingen andre sporter har det sånn. Hvor i all verden kommer disse rasistiske (oups, nå blir jeg vel arrestert igjen!) tilnærmingene fra?

Og jada, du kan bli disket for å “gi opp”. Jaha, hvordan det avgjøres? Må jeg si at “nå har jeg gitt opp”, eller kan dommer bestemme at jeg har gjort det dårlig nok til at det klassifiseres som oppgitthet? Hvordan i alle dager skal dette kunne håndheves rettferdig? Er ikke litt av vitsen med et regelverk at bedømmelsen skal være lik for alle??? (Beklager den irriterende overbruken av spørsmålstegn, jeg er som nevnt en smule frustrert.)

Og neida, det er ikke lov å påvirke hunden med gjenstander utenfor ringen. Hvordan skal det håndheves, da. Ikke bare blir du disket, du kan få rødt kort for det også. Det er nemlig forbudt. Uten at det avgrenses tydeligere, fungerer det bare som skremselspropaganda mot belønningsbasert hundetrening!

Hunden skal forresten ikke kunne passere gjennom vingene på hoppehindrene. Orkan kan gladelig demonstrere at det går an å passere gjennom nesten hva som helst! En hel del klubber må altså ikke bare bytte ut slalåm og felthindre, de må ha nye hopp også.

Jeg kunne fortsatt på denne listen hvor lenge som helst, men du er sikkert lei av å lese, så jeg skal gi meg nå.

Bare én ting til – det aller verste er ikke ulogiske, uintelligente, urettferdige regler. Det er mangelen på åpenhet, demokrati og utviklingsevne. Jeg skulle ønske norsk agility ble styrt av utøverne selv! Det er jo vi som vet hva som er best for sporten vår!

4 Comments on “De nye reglene er endelig sluppet!

  1. Veldig bra skrevet Ingerid! Tenkte å skrive en blogg også fordi i det du skriver får du frem mange meninger som fler mener, derfor ikke noe blogg på meg. Iallefall mine meninger kom frem i dette innlegget både på de positive og negative reglene som “noen” har bestemt!
    Gleder meg til å se dette “in real”.

    Like

  2. Plutselig ble det en fordel å bo i utkant-Norge dersom en vil ha napp.. Har vært på konkurranse der det kun har vært 1 hund i hver klasse (i de klassene det er noen i det hele tatt).. Definitivt lettere enn på stevner i f.eks. Oslo-området.. Merkelig..

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: