Manners minder-agenda

Første punkt på min Manners minder-agenda er å lære alle hundene å ligge rolig foran den (nei, ikke samtidig). Først og fremst fordi de alle sammen har tendenser til å bråke når de venter på trening, men det kan jo være kjekt til andre ting også, som når det ringer på døren, for eksempel. Etter et par økter er status ganske forskjellig på de tre hundene. Den mest interessante er Kuling, mer om ham straks.

Bris klarer fint å ligge foran den, hun legger seg spontant så fort hun får sjansen. Men når forsterkningsfrekvensen går ned, begynner hun å pipe. Lavt og stille, men hun piper. Jeg vil altså lære henne å slutte med pipingen, det hadde vært kjekt på generelt grunnlag! Uheldig nok er hun ikke spesielt oppmerksom på at hun sutrer, så i stedet for å forsterke opphør av lyd, har jeg forsterket slikking på hullet der godbitene kommer ut, dytting med snuten, at hun ser bort fra maskinen etc. Konseptet “ikke” er sørenmeg vanskelig for en liten hund å forstå, men i tilfellet Bris og lyd hadde det vært veldig, veldig fint om jeg klarte å gjøre henne oppmerksom på det…

Orkan må tenke seg om litt før han legger seg, og han tåler ikke at jeg går omkring mens han ligger der. Mer forstyrrelsestrening. Men også noen økter med lav forsterkningsfrekvens for å provosere frem skraping, biting, etc.

Lille Lu veksler mellom å være litt redd for den, og å synes den er kjempefin. Han er så rar 🙂 Egentlig er han jo, som nevnt, ikke en redd hund. Men midt oppe i alt styret med vippa, har han blitt generelt skeptisk til lyder. Vi trener på velting av kopper og kar, og håper at alt sammen skal roe seg når vi kommer over vippeskrekken. Akkurat nå er nemlig klesstativet, kaffekvernen og andre bråkete gjenstander god grunn til forsiktighet. Innimellom. Plutselig er han kjempetøff og tør alt mulig, og plutselig er han forsiktig. Samme som med vippa. Han spiste halve frokosten sin fra manners minderen, men så ville han ikke ha mer, og var skeptisk til hele konseptet.

Jeg innser at jeg sannsynligvis har forsterket noe redselrelatert adferd ved å senke kriteriene så fort han blir redd. Men jeg har ikke egentlig trodd at han er utspekulert nok til å tenke sånne sammenhenger? Tror det fortsatt ikke, men skal prøve å holde øynene litt mer åpne i den retningen. For frykten hans henger fortsatt ikke helt på greip, altså…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: