Legge en plan

På onsdag gikk alt til helvete med vippa. Orker ikke forsøke å beskrive, men kan nevne at Kuling stakk ut av lokalet, sto på parkeringsplassen og ville ikke komme inn igjen. Jeg overdriver altså ikke når jeg bruker begrepet “tilbakeslag”.

Vel, i dag skal vi prøve igjen, har jeg tenkt. Jeg skal ha en plan, og jeg skal filme. Og går det dritt igjen, så skal vi ta vippepause resten av 2011.

Planen:

 • Sette frem flere hindre, men starte økten med vippe. Hvis han går over den, trener vi noe annet resten av økten. Altså ikke repetere om igjen og om igjen bare fordi jeg kan. Jeg er redd for at det kan øke fryktnivået hans uten at jeg klarer å se det der og da (stresshormoner som bygger seg opp for hver repetisjon eller whatnot).
 • De første forsøkene skal gjøres slik vi avsluttet sist (som fungerte!). Jeg bærer/leier ham til starten av oppgangen, og holder ham der til han frivillig velger å fortsette over (men han får ikke lov til å hoppe av på siden). Ida står i andre enden med fotball/jollyball. Favorittperson og favorittleke er nemlig vitkig. Dette med å ikke gi ham andre alternativer orker jeg ikke å forklare nå, sier bare at det faktisk har fungert, uten at jeg mener verken at det er logisk, eller vil anbefale andre å gjøre noe liknende.
 • Hvis alt går helt supert, skal jeg fortsatt starte hver økt med én vipperepetisjon (i beste fall med nesedytter), og deretter bruke annen agilitytrening som belønning og stress relief (på norsk).
 • Hvis alt går til helvete skal jeg avslutte, eller slå meg selv i hodet, eller i hvert fall minne meg selv om at det står et videokamera der som tvinger meg til å ikke bli sur!
 • Vippa skal stå på laveste innstilling, og det skal ligge et par lag ekstra kunstgress under som demper noe av nedslaget.

8 Comments on “Legge en plan

 1. Det er nok mest smellet, men egentlig alt sammen. Han agerer helt irrasjonelt, jeg forstår det ikke. Klart han er redd, men jeg mistenker at jeg også har vært alt for flink til å forsterke redd adferd ved å gjøre kriteriene enklere så fort han ble redd også. Tja. Har prøvd ca alt, i et halvt å rnå, og det som endelig fungerte (på mandag, la ut film) var å rett og slett leie ham over med bånd på. Utrolig nok, jeg mener jo egentlig at tvang er en forferdelig dårlig idé når vi snakker fryktproblematikk…

  Like

 2. Han er generelt pinglete på ting som skramler. Klestørkestativet, valpegrinder, kaffekvernen (bråker noe enormt) etc. Men det er helt klart vippa som er verst. Jeg har en følelse av at hvis han kan mestre vippa og føle at han kontrollerer det, så vil det meste annet også roe seg litt. Det har i hvert fall blitt verre i takt, og han er ikke egentlig en særlig redd og pinglete type. Trygg til bc å være, vil jeg si…

  Like

 3. Fy vad tråkigt med bakslag! Tror framförallt planen med FÅ repetitioner är bra, så att han inte blir mer och mer känslig för ljudet. Jag märker på Boo att hon kan klara en sak en gång, två gånger och så vill jag en tredje och då tar det stopp. Då tror jag stressnivån blivit för hög. Så korta snabba repetitioner – så är han förhoppningsvis på banan snart igen.

  Like

 4. Du kanske gjorde samma misstag som jag gjorde med Cartman: jag trodde att han kommit över rädslan och övade ganska mycket en dag? Nästa gång hoppade han av efter halva gungan och ville inte gå upp igen… 😦
  Sensitisering kallas det visst.
  Jag har tagit paus.

  Like

 5. Det har gått fremover igjen! Jeg rakk ikke å skrive noe fredag kveld, for jeg skulle avgårde til Sverige neste morgen. Men etter to vanskelige økter, fikk vi til en hel del bra (veldig få vipperepetisjoner per økt, andre ting så fort vi hadde overstått den repetisjonen. Litt hoppteknikk og sånt). Og på onsdag kom mirakelet – han kunne gå vippe på aller første forsøk, første økt for dagen! Det virker faktisk som det går riktig vei, om enn i en solid humpete kurve 😀

  Like

 6. Jeg tenker – uten å ha forsøkt – å ta opp vippesmellet på audio/tape og å spille det på samme måte som man bruker Scary Sounds-cd'en. OMså hele dagen. Gradvis øke volumet. Og å trene på at han lager lyder selv med ting som skramler og bråker 🙂 Men du har kanskje prøvd alt dette før.

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: