Satspunkt og wrappesaker

Isabelle og jeg begynte å pusle litt med tabben fra første filmklipp av Kuling (forrige innlegg). Når jeg først var inne i videoprogrammet og tok ut et ekstra klipp, tok jeg screenprint også. Det første bildet er fra første film, hvor Kuling ikke reagerer på decel og flyr frem, og dermed ikke får noen wrap rundt vingen (jeg fb i satsen). I den andre satser han nærmere, og lander finere = bedre sving. Men den er fortsatt ikke helt bra, han lander et stykke unna og svingen blir ganske stor (se videoklippet). 
Kuling synes dette er vanskelig på høye hindre (hindrene her er 60 cm høye). Noe å trene på, samtidig som jeg gleder meg veldig over at han blir eldre, mer moden og bedre musklet for hver måned som går 😀
Videoklipp fra repetisjon nummer to (den første ligger altså i forrige innlegg):

12 Comments on “Satspunkt og wrappesaker

 1. Mye bedre!
  Min tankegang vil være at ettersom han kommer ut fra en tunnel og i en rett linje kreves det ekstra mye oppbremsing for å wrappe rundt vingen og dermed behøves gjerne dig-dig eller ku-ku (uber morsom dig-dig kommando) som du bruker tidligere for å tilpasse oppbremsingen fra såpass stor fart.

  Han er som du sier enda ung og “uerfaren” i den forstand og behøver gjerne litt ekstra støtte som jeg pleier å si. Akkurat i den setingen hjelpe litt for å så gå tilbake å trene på grunnferdigheten og musklene som kreves i etterkant og ved neste økt/trening 🙂

  Like

 2. Glemte en liten sak 🙂

  Kanskje være obs på om Kuling gjør som han gjør i en kombinasjon fordi det er repetisjon fra forrige runde/økt/forsøk eller om det er læring i bildet.

  Merker det spesielt på BC, at mange ganger ser det ut som de lærer mens de egentlig repeterer forrige forsøk. Dvs de gjør riktig men ikke nødvendigvis fordi de “got the picture”…

  Vanskelig å forklare men skal vedde på du fatter hva jeg mener 🙂

  Eksempelvis: trener jeg en bane går jeg sjeldent hele banen mer enn 2 ganger. Bryter den ned i 3-4 kombinasjoner, går disse (baklengskjeder ofte) og til slutt hele banen. Har sett Bella ofte slår av hodet og bare repeterer uten læring…

  Like

 3. Ku-ku er såklart fordi han heter Kuling! Men det skjønte du vel, selv om ikke det er sikkert at alle på sidelinjen forstår det når de ikke kjenner ham :-p

  Det er et dilemma med dig-kommandoen der. Hvis jeg digger mens han er i tunnelen, vil jeg at han skal bremse og svinge direkte ut av den. Her skal han rett frem, men SÅ samle seg.

  Samling og svinger er noe vi kommer til å jobbe masse med fremover, ja man blir vel aldri ferdig med det. Grunnen til at jeg ikke stresser noe særlig over at han sivnger dårlig her og der, er at jeg vet at han tester ut fart (han har MYE mer fart på lager) i kombinasjon med hoppteknikk og annet. Han er ikke sterk nok enda, til å gjøre en god wrap der på den høyden. Har trent en del på det, og ser veldig forskjell når vi går litt ned på hinderhøyden…

  Når det gjelder å lære seg mønster i hva vi gjør, skjønner jeg akkurat hva du mener. Orkan er en mester i det, han er alt for intelligent… Kuling har alltid trent alle handlingsøvelser med ulike alternativer, for å lære ham forskjellene mellom de ulike signalene. Sjelden samme øvelse to ganger på rad.

  På konkurransetreningene i BSHK setter jeg ofte opp en bane som dette, med tre-fire forskjellige alternative kombinasjoner. Så briefer og går vi dem én etter én, så lenge vi orker å holde på (ofte varer treningene til bortimot kl 23, tiden går fort i artig lag!). Vanligvis er ikke kombinasjonene 19 hinder da, men. You get the point, I'm sure. Eneste gangen jeg prøver noe på nytt, er hvis det blir feil, eller jeg vil gjøre det samme med annen handling. Løpe hele kombinasjonen med bakbytter, for eksempel 🙂

  Like

 4. Åh, jeg blir helt glad av å kunne ha detaljdiskusjoner selv om jeg bor laaaangt fra alle mine gamle agilityvenner. Hva gjorde man før internett kom? 😀

  Like

 5. Hihi ja forstod at Ku-Ku er short for Kuling 🙂

  Jeg tror jeg ville testet hvor tidlig/sent dig kommandoen bør komme for optimal wrapp rundt vingen. Har selv trent mye på timing og merker sykt forskjell på 1/10 sekunds forskjell. Timing er min svakhet, enten er jeg aaaaltfor tidlig eller aaaltfor sent (derav vid og lang sving).
  Nå har jeg faktisk lagt korte svinger rundt vingene litt på hylla ettersom jeg ikke føler jeg er flink nok til å trene de nødvendige musklene på Bella og dermed er litt fæl når jeg krever skikkelig tighte svinger. Men prøver så godt jeg kan å trene på dette sammen med muskelbygging for å lære meg teknikkene 🙂

  Godt du forstod hva jeg mente med mønster, vet mine forklaringer kan være litt diffuse av og til. Samme som meg, hvis det blir feil eller prøve en ny handling kjøres samme kombinasjon/bane på ny.

  Like

 6. Orkan har utroooolig sent commitment point (for uinnvidde: point of no return, hvor man kan begynne å gi nye kommandoer uten å dra hunden av det hinderet den skal til å ta) – til ham kan jeg nesten ikke si noe før han er i luften, da bryter han bare linjen sin.

  Kuling pendler litt, har ikke lært det enda. Noen ganger kan han feste på et hinder han ikke skal ta, bare på ren glede og fart – langt unna – og bare frese frem uansett hva jeg sier. Jeg må rett og slett lære ham hva jeg vil ha, og ikke bare er det vanskelig, men det forandrer seg med mer fart og mer muskulatur.

  Akkurat nå kan jeg ikke forvente at han hopper tight på large-høyde. Derfor har han alltid fått belønning i de øvelsene uansett hvordan, men belønningen har jeg gitt så tett at det virkelig lønner seg å hoppe kort.

  Når vi snakker muskulatur og kroppskontroll har jeg to planer: den første er å gå masse, masse på ski når det endelig blir føre… Det andre er å lære ham alle ukens triks. Akkurat nå holder vi på å hoppe gjennom armene, han har ikke helt skjønt, og er helt tydelig ikke like sterk som lille Bris. Hun har kommet mye lenger enn ham, og klarer mye bedre å satse fra stillestående og likevel få med seg alle bena.

  Jeg startet jo egentlig ukens triks for å pushe meg selv til å bedre Kulings kroppskontroll 🙂

  Like

 7. Jeg lærer enda mye om hvor Bella's commitment point egentlig er da jeg sliter med at det noen ganger er tidlig mens andre ganger sent. Tror det blir mye påvirket av farten min hinderet samt min plassering (eks hun har lettere for å ha et tidlig commitment point om ikke jeg er tett på hinderet, er jeg tett på er cp sent).

  Å ukens triks ja! Vært på hytta i helga så glemt det litt ut. Juleavsluttning på RAK med aggjengen idag så får se om vi får puslet litt senere i uka 🙂

  Prøvde forresten snøkjøring med Bella og Balder, knall gøy! Synd vi ikke har snø utenfor døra men må opp på fjellet for å finne den (snø er bare 1 time unna ny huset da så litt nærmere)…

  Like

 8. Her skal skiløypa gå rett forbi huset, men den gjør det ikke riktig enda… Det er hvitt ute, og jeg har testet de nye skistøvlene med de gamle skiene på gangstien, men midt i tur nummer to ble jeg tatt igjen av en traktor med snøskjær på…

  Vi har også juleavslutning i dag, jeg sitter og pusser på noen gamle pokaler med sandpapir as we speak :-p

  Like

 9. Koselig 🙂
  Det blir nok kun hundeprat på meg ikveld, Bella har løpetid og jeg har ikke veldig sterkt behov for å forvirre de hannhundene som skal trene i etterkant.

  Synes det er helt greit med litt ag-pause innimellom. Ikke som om Bella blir mindre gira på å jobbe for det liksom 🙂

  Like

 10. Vi har juleavslutning uten hunder, av alle ting :-p Men utdeling av sammenlagtpremier for klubbmesterskap i de ulike grenene, julegrøt (med mandel!) osv 🙂

  Like

 11. Kos!
  Hundefolk trenger tross alt ikke hunder for å snakke sammen, om hunder 🙂 Rart det der, uansett hva man begynner å prate om glir man automatisk over på hunderelatert emne når man prater hundefolk-hundefolk 🙂

  Kose deg!

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: