Lurer på hva røykerne tenker

Hånd i hånd med mitt usendvanlig dysfunksjonelle immunforsvar, har jeg en ganske upraktisk allergi: sigarettrøyk. Det er ikke en liksomallergi heller; huden rundt øynene og munnen sprekker opp. Ikke bare er det vondt, jeg blir seende ut som et spøkelse på heroin. Sånn omtrent. Ikke særlig kledelig.

At en hel del mennesker velger å røyke, deriblant også flere av mine venner, skal jeg ikke legge meg opp i. Ei heller at mange røyker inne i sitt eget hjem. Det er deres egen sak, både ulemper og fordeler angår jo først og fremst dem selv. Trist nok påvirker det hvor ofte jeg besøker dem, men sånn er livet. Helsesituasjonen min har nok av ulemper, jeg legger litt innsats i å verken tenke på dem eller snakke om dem oftere enn jeg anser konstruktivt.

Dóg er jeg glad for røykeloven, som gjør det mye enklere for meg å ferdes i det offentlige rom! Jeg håper bare den før eller senere blir utvidet til å gjelde røyking rett utenfor inngangsdører også. Supert at jeg kan gå på kafé, men litt ugreit å måtte passere gjennom en røyksky for å komme inn døren.

Men altså. Noen situasjoner lurer jeg på om røykerne i det hele tatt reflekterer over. Det gjelder særlig i forbindelse med kollektivtransport. Som når man står og venter på en buss i to plussgrader og pissregn, for eksempel. Og det kommer to røykere gående, stiller seg opp sammen med meg inne i buss-skuret og tenner hver sin sigarett. Og jeg blir nødt å gå ut og stille meg i regnet. Heller våt og kald enn hoven og sprukken, faktisk.

Da lurer jeg på om disse to røykerne skjønner at det er plagsomt. Og om de synes det gjør noe å plage andre mennesker. Og så tar jeg, passelig demonstrativt, et bilde av meg selv der jeg står i regnet. Og er glad for at telefonen min er gammel og dårlig, så det ikke gjør så mye at den blir våt. Selv om bildet blir dårlig. Så har jeg noe å illustrere dette innlegget med:

2 Comments on “Lurer på hva røykerne tenker

  1. Som den røykeren jeg er må jeg si jeg er fullstendig enig! Trekker meg alltid unna folk og grupper om jeg skal røyke og prøver unngå vinden går mot dem med røyken.

    Like

  2. Ja, de fleste er jo som deg – flinke til å ta hensyn og bevisst på det. Men akkurat når det gjelder kollektivtransport, har jeg vært borti forbausende mange som rett og slett ikke later til å forstå at det er plagsomt…

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: