Lydighet i Arendal

I går dro jeg og Jeanette til Arendal og trente innendørs i kunstgresshall sammen med Siv. Min målsetning var å se hvordan Kuling taklet den situasjonen, teste status på ulike momenter, og jobbe videre med fri ved fot. Det fikk jeg forsåvidt gjort, selv om to timer gikk utrolig fort! Neste gang skal det planlegges bedre og trenes mer strukturert…

Hva fant jeg ut?

 • Kuling brydde seg mer om miljøet enn jeg forventet. Ikke så rart, siden han aldri før har trent lydighet på den måten, sammen med andre, i en hall. Ikke redd eller sprø eller noe, bare litt ufokusert. Tiltak: gjøre det oftere. Vi har jo lydighetstrening i BSHK en gang i uken.
 • Utgangsstillingene må jeg virkelig fikse. De var perfekte, men nå snur han seg lenge før han kommer til meg. Tiltak: legge tilbake target, belønne for tramp på target før han får snu rundt.
 • Stå under marsj er på god gang, men jeg er litt for utydelig og teit i kriteriene. Trenger noen som kan kjefte på meg når jeg belønner for store hopp eller for mye bevegelse. Dessuten er signalkontrollen veldig svak. Tiltak: ikke være redd for frivillige adferder. Klikke for frys, deretter på med omvendt lokking i en fei.
 • Fellesdekk hadde han heller aldri prøvd før, og det gikk helt ok. Han lurte fælt på hvorfor jeg sto der og så på ham, og prøvde å reise seg noen ganger. Tiltak: trene mer. Lave kriterier. Fortsette på haken i bakken, og proofe rette bakben ved å dytte på ham (som i stå).
 • Hopp over hinder er ikke noe problem i det hele tatt. Uansett vinkel. Så fort jeg har fikset utgangsstillingene igjen, er den øvelsen klar. Det samme gjelder dekk fra holdt, innkalling osv.
 • Avstandskommandering er også ganske ok, skal bare jobbe litt mer med vente på kommando/reagere på kommando (ikke lett å gjøre begge deler!), og forsikre meg om at han faktisk setter seg helt opp, også hvis jeg står langt unna.

2 Comments on “Lydighet i Arendal

 1. Litt off topic, men lurte på om du har noen forslag mot hyling i bilen/buret i bilen? Diesel har nok bygget opp så store forventninger til bilen og treningen at han blir superstressa. Idag tok jeg meg god tid ut døra, utenfor døra, før bilen og i bilen. Idet jeg kjører ut av byggefeltet og blinker meg til venstre begynner sytingen. Jeg blir ganske så sprø! Har du noen tips??

  Like

 2. Akkurat det problemet har jeg aldri hatt selv (jeg har derimot hatt redd, hylende hund, og bilsyk hund) så jeg har ikke mye erfaring rundt det. Foreslår at du leser litt om burleker, for eksempel på amokk.no, og kanskje legger ut en tråd på canis.no? Hvis jeg skal ta tak i et tema jeg har null erfaring med, går jeg gjerne til canis for å få litt ulike perspektiver. Bare husk at ikke alle som svarer der er kvalifisert for å gi fornuftig input, så ikke ta alle råd for god fisk.

  Hvis det er forventning det handler om, må du tenke helt annerledes enn om han bare er stresset fordi bilkjøring er ubehagelig. Det er generelt vanskelig å lære hunder konseptet “ikke gjør ditt eller datt”, det er mye enklere å lære dem hva de faktisk skal gjøre. Så ta utgangspunkt i at du vil lære ham å ligge rolig og slappe av, ikke at han “ikke skal stresse seg opp”. Vanskelig tankegang, men helt nødvendig hvis du skal lykkes.

  Mange ville vel foreslått å sprute vann på ham, men jeg er absolutt ikke fan av sånne metoder. Det er skadelig for relasjonen mellom dere, og resulterer egentlig bare i at han mistrives nok i bilen til at han ikke gleder seg lenger…

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: