Tiltak: fikse utgangsstilling (del 1)

Jeg vil at utgansstillingene skal se slik ut: Hunden springer mot meg i full fart, planter frambena ved siden av min venstre fot, vrir bakparten rundt 180 grader og setter seg. I den rekkefølgen.

Kuling hadde veldig fine utgangsstillinger da han var valp, mest (tror jeg) fordi jeg lærte dem inn med target (frambena på, rotere rundt) og fordi jeg ventet med å legge på sitt til posisjon og alt annet var bra. Så har vi bare trent agility siden den tid, og utgangsstillingene har fått lide. Først og fremst i form av at han vrir seg alt for tidlig. Han kommer mot meg, og en meter eller to foran, begynner han å rotere. Dermed flenger han sideveis inn i posisjon, og setter seg litt hips om happ der det måtte passe.

Ganske ok, men siden jeg gjerne vil ha pene poeng hvis jeg noen gang skal konkurrere, vil jeg ha presisjon! Min favoritt-lydighets-presisjons-mester er Siv, så da spurte jeg såklart henne om råd. Forslaget lød å belønne fra bak ryggen når han kommer inn, altså før han roterer. Smart!

Utfordringen er at Kuling har lært, grundig og solid, at man aldri får ta leker bak ryggen. Man skal ikke la seg friste av dem heller. Ting bak ryggen min er uaktuelt. Det er foran meg at belønninger (og hindre) befinner seg. Det er viktig for meg å unngå uforutsette blindbytter, og derfor har vi lagt mye grunntrening i nettopp det.

Siden han har solide forkunnskaper som strider mot det jeg da forsøker å lære ham (nemlig innrett deg bakover, mot leken og ikke snu deg rundt), ble det nødvendig å tenke litt annerledes. Planen (som såklart Siv har fått godkjenne, så den ikke er helt hakkende gæærn!) er dermed å legge tilbake en target, som han får springe til, og får belønning for (uten å vri seg). Da får jeg splittet utgangsstillingen i to biter slik jeg ønsker, uten å stride mot grunntreningen for agility.

I dag har vi begynt på første trinn (komme til target uten å begynne å rotere). Jeg hadde ikke tid til å lage en ordentlig film, men hvis du lurer fælt på hva i all verden det er jeg snakker om, kan du se hele økt nummer to her:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: