Hoppteknikk

Hoppteknikk er, etter min mening, det aller mest undervurderte området i agilitysammenheng. Mange har skrevet mye fornuftig om dette, og jeg skal ikke gjenta dem til det kjedsommelige, men noen ord vil jeg si.

For meg handler ikke hoppteknikk bare om å unngå riv og å spare sekunder. Det handler om samvittigheten overfor min kjære hund – som tross alt ikke er bygget for de ekstreme belastningene som agilitysporten utsetter ham for. Dårlig hoppteknikk (som dessverre er veldig, veldig vanlig; så vanlig at jeg innimellom må se en annen vei på konkurranser) øker risikoen for både akutte skader og kanskje aller mest belastningsskader. Det handler om å balansere ut min egen egoisme, når jeg ber hunden min om å drive med en sport som jeg vet godt at kan komme til å skade ham for livet.

Susan Salo har formulert syv ferdigheter hunden trenger for å hoppe bra:

 1. Beregne og analysere veien mellom hindrene (kort, rask, trygg)
 2. Avstandseavluering (og vurdering av underlaget)
 3. Satspunkt (hinderet bør være midt i hoppet, og satspunktet skal være lenger unna når hunden skal rett frem enn når den skal svinge tight etter hinderet)
 4. Vektforskyving (veldig, veldig viktig! Handler i stor grad om bruk av bakbena og fordeling av belastning.)
 5. Vinkel på svevet (henger i stor grad sammen med satspunkt og vektoverføring)
 6. Høyde (kanskje det enkleste, men det eneste mange agilityfolk forstår seg på)
 7. Gjenfinne balansen (belastning i landingen, effektive steg videre)
Hoppteknikktreningen er intrikat, komplisert, arbeidskrevende og vanskelig. Men det er så viktig at jeg velger å legge mye innsats i det likevel. Jeg forsøker å forstå, forsøker å analysere, forsøker å forbedre. Jeg går kurs, og jeg forsøker å filme treningen. Saktefilm er et viktig verktøy.
Her er noen momenter fra Kulings trening fra tidligere denne uken:

4 Comments on “Hoppteknikk

 1. Til jul ønsker jeg meg kompendiet:
  “Hoppeteknikk og øvelser til hvert punkt” 😛
  Facinert og interessert i hoppeteknikk men mangler en “bruksanvisning” og et par hindere i hagen..:P

  Like

 2. Jeg tror man må gå kurs, se video, lese, og gå flere kurs. Det er søren ikke enkelt. Men vi kan godt skravle litt om det i Stavanger. Jeg har forresten lagt ut kursnotater i bloggen i flere omganger, stort sett på engelsk. Der står det en hel del, men det er komplisert :-p

  Kortest sagt kan vi si at det handler om muskelminne, og må vedlikeholdes. Og at et hopp som ser enkelt og uanstrengt ut, stort sett er et bra hopp. De halsbrekkende hoppene som mange jubler over, er ren, skjær galskap og risikosport…

  Like

 3. Tror jeg må lage et eget kompendium til neste hund med hoppeteknikk.
  Kan hvordan bruke basic grid, høydeberegning (det første i videoen av deg og kuling her) og noe om bend work..

  Er nok litt for glad i oversiktlig og enklest mulig måte å lese seg til ting på.. Gikk på kurs med Vappu og lærte en hel del, men en bok.. det hadde vært noe det 😛

  Like

 4. Det finnes jo diverse dvd'er, de av Susan Salo er grundige og bra, men kanskje ikke ekstremt underholdende (bør sees i etapper tror jeg, de er lange!).

  Forresten er det aldeles ikke høyde, men avstand, Kuling jobber med først i klippet. Høyde legger jeg nesten ingen jobb i, det er det enkleste for dem å lære. Det eneste jeg gjør i den forbindelse er egentlig å variere høyden på hindrene når vi trener handling, sånn at de må se seg for og ikke bare forventer at alle hindrene har samme høyde.

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: