Det går fremover med gjetingen

Forrige mandag føltes det litt som at Kuling aldri kommer til å bli ordentlig tent. Han gjetet pent og rolig kanskje halvparten av tiden, og så sprang han rundt og lekte “flytte sau” resten av tiden… Han gjør aldri noe dumt mot sauen, men han er ikke sterk nok (sauene har lite respekt for ham, og han kommer for tett innpå), og gallopperer gjerne omkring i stedet for å smyge rolig.

Treneren vår sier at det går jevnt bedre hele tiden, og jeg prøver å trøste meg med det 🙂 Forsøker å skrive ned litt hvordan det går, så jeg har referansepunkter senere. Siden jeg ikke kan noe særlig mer enn fram og bak på en sau, er det ikke lett å vite hva som betyr noe :-p

I går gjorde vi nye steg mot målet – ikke bare gjetet vi på et slått jorde helt uten gjerder rundt (det betyr at det nå stoles på at Kuling kan holde orden på sauene så de ikke stikker av), men det var to helt ferske (hentet sent kvelden før, og aldri gjetet på!) villsauer(!) i flokken.

Jeg så på de som trente før oss at disse villsauene var ganske tøffe mot hundene (snudde seg og utfordret hunden, men uten å stange) og var litt nervøs for om Kuling ville klare å flytte dem. Han ble jo litt redd for sauer som trampet mot ham i fjor… Men neida, han jobbet fint med dem, og han vant hver gang (selv om sauen prøvde å utfordre ham). Kunne bli stående og diskutere med dem litt før de gikk, men jeg tror det er bra for selvtilliten hans så lenge det ender med at sauen flytter seg.

Litt detaljer: Høyreflankene hans var mye bedre enn for en uke siden, og jeg kunne be ham hente på litt avstand (40-50 meter tror jeg var det meste jeg prøvde). Mot venstre (som var best sist) gikk han ut på fin avstand, men kunne stoppe for tidlig (skyve sauen sideveis i stedet for rett mot meg). Merket også at han er veldig vár for hvilken hånd jeg holder staven/pisken, det forvirret litt når jeg snudde ryggen til og gikk “riktig vei” foran. Dette vil jeg desensitisere. Han trenger ikke å være fullt så oppmerksom på kroppsspråket mitt i gjetingen som han må på agilitybanen.

Fokuset for tiden ligger egentlig helt enkelt i å gi ham selvtillit, og la ham utvikle tenningen sin. Jeg vet ikke noen bedre måte å gjøre dette enn å la ham gjete jevnlig på snille, flyttbare sauer (vi har virkelig funnet de perfekte sauene å trene på!), med nok av plass. Jeg vil at han skal beholde den naturlige balansen han viste tidlig (som er mindre tydelig nå), samtidig som han skal lære at man også kan flytte sau foran meg, ikke bare til meg. Derfor gjør vi tre ting:

  • Mini-hent: Sender fra varierende avstand for å hente, med fokus på å få vide flanker (hunden skal gå bredt ut sånn at den ikke forstyrrer sauen før den har kommet helt bak, og kan begynne å flytte dem mot meg).
  • Skjerming: Lar ham følge etter meg, med sauene. Han skal holde flokken samlet, og drive den mot meg. Vil gjerne at han skal lære å ta det rolig uten at jeg må mase og legge ham underveis…
  • Driving: Flytte sauene foran meg (eller helt uavhengig av meg, når han etter hvert kan styres med verbale kommandoer). Dette betyr i praksis at vi går sammen, og at sauene går foran oss. Vi gjør ikke mye av dette, men jeg vil at han skal kjenne at ikke balansepunktet (klokken tolv) er det eneste målet her i verden.
Hele tiden har jeg fokus på at han skal være lydig. Vi har en fin kontakt og et godt lydig grunnlag, og dette vil jeg beholde. Selv om han ikke vet hva kommandoene betyr enda, er det viktig for meg at han ikke reiser seg fra ligg uten å ha fått beskjed om å gjøre det. Jeg vil ikke sette meg selv i en situasjon der jeg må reparere, når jeg i stedet kan ta vare på den lydigheten jeg har.
…men selvsagt er det ikke så enkelt. En hund som er alt for lydig, får ikke utnyttet egen evne til å gjete fullt ut. Det er noen instinkter der som motarbeider lysten til å høre på meg. Etter hvert som han tenner mer, merker jeg at han bryr seg mindre om hva jeg sier. …og det er jo egentlig bra?
Et eksempel; det er virkelig ikke greit å jage og bite sauen. De skal ikke lide unødvendig for at vi skal lære opp gjeterhundene våre… Men for at Kuling skal bli tøffere, lar vi ham gjøre noen “dumme” ting, uten å kjefte for mye. Hvis han raser litt mot sauen (løper mot den for å skremme, uten å bite) er det foreløpig ikke så farlig, han tester ut om han er tøffere enn sauen.
Dette ble et veldig langt innlegg, men erfaringen tilsier at det kan være veldig greit å kunne gå tilbake og se hva jeg har tenkt…

One Comment on “Det går fremover med gjetingen

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: