Matnerding: Kvedegelé

Ikke særlig norsk juletratisjon, men så er jeg ikke akkurat særlig norsk-slektet heller, da.

Kvede: liten, sur, epleliknende frukt fra busk. Gul når moden, men rekker ikke det i Norge. Derfor er over halvparten av mine grønne når frosten kommer (og det er på tide å koke dem). Pappa har busker i hagen.

Vasking og deling. Frukten fikk koke noen timer i går kveld og noen timer i dag, målet er en slags  tyntflytende grøt.

Versjon 2012:

En halv bøtte kvede kuttes i ca fire biter, og kokes med passe masse vann (tilitersgryten ikke helt full), i går kveld og i dag. Fortsatt gjenkjennelig som fruktbiter, men myke, da jeg begynte å sile. Silduk er en god idé, og selv om min ikke er like fin som mammas, ser sluttresultatet bra ut.

Ferdig silt saft i tre omganger, grumsete i fargen (tross dobbel siling) til man tilsetter sukker og koker opp.

Første omgang: en liter kvede tilsatt 1 kg sukker, for søtt og lite kraftig sma (for mye vann?). Tilsatte mer kvedesaft til ca 2 liter totalt. Kokt til det klarnet, fikk mørkere farge, og riktig lukt. Kanskje en halvtime? Fordelt i fire former (ca 2 cm dypt). Satt til størkning, ingen umiddelbar gelédannelse.

Andre omgang: 1,5 liter kvede tilsatt 1 kg sukker. Surere i smaken, tross ganske like forhold mellom væske og sukker. Kokt til riktig lukt og klarning, og så en god stund til. Karameliseringstankegang. Klar gelétendens!

Tredje omgang: i bunnen av gryten var det mer mos enn frukt og vann. Mindre kvanta, fordeles i de to gjenværende formene (jeg kjøpte bare ti) og en lasagneform… NB: bakepapir i formene, surt og aluminium går ikke videre bra sammen, og dessuten skal geleen ut og snus og tørkes i lange tider. Fikk likevel et kilo sukker. Rørte ikke ut sukkeret fordi jeg var opptatt med andre omgang, og sukkeret ble dermed varmet opp litt mer enn planlagt (seig klump i bunnen av gryten). Geléhinne på toppen nesten med én gang.

Nå skal de tørke noen måneder, skjæres i biter, og rulles i perlesukker. Dessuten skal visst den usukrede varianten være bra tilbehør til ost!

Siling og koking.

Det skjer noe med fargen når sukkeret løes opp (til høyre). Merkelig nok blir grumsetheten borte.

Elleve former på toppen av bokhyllen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: