Presisjon

Et fellestrekk for de kursene vi har gått i det siste (og rød tråd for min del på det eminente Jessica Martin-kurset på fannygott.com nå i høst) er presisjon.

Med presisjon mener jeg nøyaktighet i linjene, altså i hvilken retning jeg sender Kuling. Slik handlingen min har sett ut det siste halvåret (omtrent fra vi begynte å konkurrere etter skaden, og han har lagt på noen ekstra gir) har jeg hatt et stort behov for hyppige threadler av typen “plukke ham av en linje” (jeg kaller dem forsøksvis pull off-threadler, i kontrast til pull through-threadler hvor hunden har to retningsskifter). Jeg må altså stadig vekk fortelle ham hvilke hinder han ikke skal ta, i tillegg til hvilke han skal ta.

To ulike threadler: Til venstre det jeg kaller pull off (hunden skal altså ikke ta det umerkede hinderet) og til høyre det jeg kaller pull through (hunden skal først svinge høyre inn mellom hindrene og deretter til venstre og ta hinderet merket #4).

Det er ikke egentlig et rent flankeproblem, men har klar sammenheng med akselrasjon/retning-problemet. Altså, Kuling drar på noe veldig når jeg akselrerer, og jeg har relativt dårlig kontroll på hvilken retning han drar på (helst noenlunde rett frem, eller i slake buer).

Jess prøver å begrense antallet pull off-threadler, og jeg liker tankegangen. Det handler om handlerens effektivitet og bevegelse, i tillegg til å unngå å vanne ut de ekte threadlene (som ofte er veldig vanskelig å få effektive for både hund og handler).

For å vise Kuling hvilken retning jeg vil at han skal akselrere, vil jeg (i tillegg til å vente med akselrasjonen til han har påbegynt svingen) at han skal være oppmerksom på hvilken retning jeg akselrerer og tilstrebe å bevege seg parallelt med meg. Dette har jeg skrevet mer om tidligere.

Som støtte vil jeg utvikle de verbale handlingssignalene mine ytterligere. Jeg forsøker å lage meg en oversikt over hvilke ord som skal bety hva, og være sikker på dem før jeg starter innlæring. De verbale jeg har tatt i bruk allerede er først og fremst oppmerksomhetsord (Lu, Kuling etc) og forberedelse for samling+wrap (tighte svinger). Her er utkastet:

Ord
Situasjon
Beskrivelse
Lu-lu-lu
svak sving
Oppmerksomhetssignal
Left-left/right-right
wrap
Forberedelse for svært skarp sving, sats+landing svært nær hoppet
Høyre/venstre
umiddelbar sving
Sving der du er, først og fremst av felt
Kuling-Kuling
Umiddelbar oppermskomhet
Oppmerksomhet, kritisk sving eller 90 graders svingforberedelse
Ut (get out)
stikk til borterste diskriminering
send og stikk
Bak (ut?)
vegrinsgslinje/bakside av hinder
støtte for rett frem over vegringslinje
Her-her-her (Kuling-Kuling?)
svak threadle (pull off)
verbal threadle
????? (mangler god idé)
threadle (pull through)
støtteord for å forberede threadler med to retningsendringer
Vippe
skille mellom vippe og bom
Slalåm
Tillater mild flick
bom-bom-bom
skille mellom vippe og bom
møne
Gjennom
Tillater send og stikk
Kom mellom
start
sitt mellom bena
Vent
start
 bli sittende
start
Løftet hånd, stille
lead out
vis med blikket at du har lest linje

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: