Time for change…

Det funker ikke. Det funker virkelig ikke. Kulings felt, altså. Jeg er så vanvittig skuffet over meg selv! Og når noe ikke fungerer, pleier jeg å huske på Albert Einsteins ord: “If you always do what you always did, you will always get what you always got.” Jeg tror tiden er moden for å tenke nytt.

Kuling har knallgode stoppfelt. Jeg er ganske sikker på at jeg har noen av agilityNorges beste stoppfelt – de er raske, effektive og bom sikre. Men bare på trening. Og hva i all verden skal man med gode felt hvis de ikke funker på konkurranse? Bortkastet innsats!

Egentlig er det ikke feltene det er noen galt med, det er min konkurransementalitet. Jeg har lært meg å kontrollere nervøsiteten sånn noenlunde, lært meg å fokusere, lært meg å handle, men jeg klarer ikke å ha to tanker i hodet samtidig.

Kuling skal ikke slippe unna med å bryte kriteriene på konkurranse. Hvis han går av feltet før han har fått klarsignal, skal det få en konsekvens. Til å begynne med lot jeg ham ta hinderet om igjen eller gå tilbake på feltet for deretter å få belønning, det holdt ikke (han fortsatte som før). Derfor endret jeg konsekvensen til å gå rett av banen (uten verken om eller men). Det har heller ikke fungert. Mest fordi jeg to ganger har sluppet igjennom for dårlige felt, og latt ham fortsette.

Hvis jeg skal klare å fange opp et dårlig felt og reagere etter planen, må jeg briefe at “her skal jeg gå av banen fordi han ikke blir stående”. Problemet er at hvis jeg fokuserer for mye på feltene, klarer jeg ikke å handle ham bra nok. Med så mye fart og så lite rutine som jeg og Kuling har, henger handlingen hele tiden i en tynn tråd. Jeg må virkelig prestere som handler om vi skal komme oss gjennom en bane feilfritt.

Hvorfor i all verden er det så vanskelig å ha to tanker i hodet samtidig? Jeg skulle ønske jeg kunne finne en knapp eller to å trykke på hos meg selv. Jeg ser jo på filmen at jeg reagerer når feltet ikke er bra nok, men jeg kan love at tanken i hodet mitt ikke er “oi, det feltet var ikke bra nok, men jeg vil heller ha en premie enn et godt felt”. Jeg tenker snarere noe sånt som at “oi, der er Kuling, fire meter foran meg, hvordan skal jeg løse dette, uten å få vegring”?

En enkel måte å demonstrere dette, er at jeg er vanvittig mye mer skuffet over å ha sluppet gjennom et dårlig felt, enn over å diske frivillig. Når jeg går av banen etter å ha tatt ham i å bryte kriteriene, er jeg fornøyd og stolt over meg selv. Ikke skuffet. Når jeg derimot kommer i mål (feilfri eller ikke!) og vet at et felt ikke var bra nok, er jeg både skuffet og sint og lei. På lørdag var jeg så sur og lei at jeg valgte å gå et annet sted noen timer, for at det ikke skulle gå ut over Karine, Catrine og Helene, som jeg satt sammen med. Det er virkelig ikke verdt det å være inkonsekvent. Men jeg får det for pokker ikke til likevel!

Så hva blir løsningen, da? Jeg har ingen løsning klar. Men jeg skal ta en helt ny approach. Jeg har alltid sagt at Kuling skal få både løpende felt (rett frem, i første omgang ikke med fokus på svinger) og stopp, på hver sin kommando. Grunnen til at jeg ikke har gjort det enda, er at det vil bli enda vanskeligere å stoppe ham når han får beskjed om stoppfelt, hvis han i tillegg har en solid forsterkningshistorikk for å løpe. Men ærlig talt, stoppfeltene hans kan neppe bli noe særlig verre, kan de vel?

I vinter skal vi dermed endelig starte prosjekt RC. Og lete etter en måte å ha to tanker i hodet samtidig, selv på konkurranse.

8 Comments on “Time for change…

 1. Jeg klarer ikke å ha mer enn 1 tanke i hodet om gangen. Derfor ber jeg ofte en jeg kjenner om å rope gå tilbake om jeg prøver å gå videre. Dermed har jeg noen som holder meg i ørene om jeg prøver å overse mine egne kriterier…

  Like

 2. Ja, det er en god tanke hvis man kan få det til å fungere. Jeg har bedt om hjelp til denslags mange ganger, men dessverre aldri fått ønsket resultat. Det største problemet med den løsningen ligger i å finne noen som er villig til å legge innsats i å virkelig rope når det trengs…

  Like

 3. Ah, see the problem…
  Da burde jeg nok takke og være glad for at jeg har det. Tror ikke jeg har tenkt over hvor heldig jeg er 🙂

  Gleder meg derimot til å følge RC treningen din! Har store planer for neste hund om RC og prøver å suge til meg det jeg kan av kunnskap, filmer, blogger og slikt 🙂

  Like

 4. Bare å følge med 🙂
  Jeg må uansett løse problemet med stoppfeltene på én eller annen måte, det vil knapt nok bli enklere nå med running i tillegg. Men det er lavsesong, og jeg har litt tid å tenke på. Alle gode mentalråd tas imot med takk!

  Like

 5. Hvordan tenker du i forhold til når sesongen begynner igjen?
  Skal du la være å gå agility løp eller bruke stoppfelt?
  Spør av nysgjerrighet og for å høre hva du tenker 🙂

  Like

 6. Jeg har ikke noen god løsning klar enda. Kommer nok til å gå agilityløpene også, og RC blir ikke klare til Bø i hvert fall, men jeg troooor at jeg skal prøve å få hjelp til å fokusere kun på feltene på briefing og gi F i handlingen. Så lenge jeg kun fokuserer på feltene, og bare har den planen i hodet, har det stort sett gått bra. Men det her med å klare å fokusere riktig og ikke la seg overraske, det er visst ikke lett… På lørdag trodde jeg faktisk ikke at Kuling kom til å gå av bomfeltet (hinder 3, han var super-rolig og nesten litt slækk før start), og det var nok det som gjorde at jeg bommet da det først skjedde. Hadde jeg hatt noen der som slo meg i bakhodet rett før start og sa at han kom til å gjøre det, ville det nok blitt lettere å velge riktig. Tror jeg.

  Like

 7. Det hjelper med noen som holder deg i ørene helt klart…
  Man klarer bedre å fokusere om man blir påminnet hva man skal fokusere på rett før synes jeg, i verste tilfelle har jeg fått tilrop fra mine treningsvenner om å huske felt kriteriet rett før dommeren blåser 😉

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: