La valpen være valp!

Jeg forstår ikke hvorfor folk har det så travelt med valpene sine. Stadig dukker det opp valpeagilityfilmer på facebook, og jeg må se vekk mens jeg scroller forbi. Jeg synes ikke det er kult å se valper springe rundt hinderstøtter og gjennom tunneler. Og jeg synes det er høyst tvilsomt å se ett år gamle hunder hoppe makshøyde med rutine og styrke, eller to år gamle hunder som er klare for å prestere på VM.

Jeg har ingen fasit, men jeg kan fortelle litt hvordan jeg tenker.

For det første, det finnes drøssevis av dokumentasjon på at valper er små, uferdige skapninger. Hard belastning på valpekropper gir konsekvenser på sikt. Agility er en ekstremt tøff sport, og enhver seriøs utøver bør ha noen tanker om hvordan man vil forholde seg til sammenhengen mellom slitasjeskader, forkortet levetid, og prestasjon. Slik ser skjelettet ut på en to uker gammel valp:

Likevel ser jeg igjen og igjen filmer av ulike hunder, spesielt border collier, fra ulike steder i verden, som springer kompliserte kombinasjoner allerede før de fyller et halvt år. Hva er det som haster sånn?

Det finnes så fantastisk mye grunntrening man kan kose seg med. Og det nytter! La oss ta Kuling som eksempel. I stedet for å starte slalåminnlæring da han var et halvt år, og bruke månedsvis på det, lærte han slalåm på to dager, ett år gammel. Fra alle innganger, med forstyrrelser, og handling. (Jeg har videobevis, om du ikke tror meg.) Nei, han er ikke eksepsjonelt smart, og jeg er ikke en eksepsjonelt genial trener. Men vi hadde aribedsvaner og treningssystem på plass!

Tre år gammel kom han med på landslaget. Han hadde rukket å fylle fire før han deltok i sitt første VM, og ble beste norske largehund på Nordisk mesterskap. Så nei, han er ikke verken en sent utviklet, eller en ubrukelig agilityhund. Selv om han knapt nok så et eneste agilityhinder som valp.

Så hva drev vi egentlig med mens Kuling vokste? Vi lærte å leke. Lærte å lære. Lærte å jobbe. Selvkontroll. Kroppskontroll. Her er noen eksempler:

Kuling fire måneder

Kuling åtte måneder

En oversikt over nesten all valpetreningen vi gjorde, kan du finne her: http://www.ingerid.no/2011/03/oppsummering-valpetrening.html

Jeg kommer helt sikkert ikke til å gjøre akkurat det samme med min neste valp. Poenget med dette innlegget er å gi litt inspirasjon til andre ting du kan gjøre med valpen din, enn å springe agility. 

Og å våge å stikke hodet frem og påstå, at det kan bli en bra agilityhund av den, likevel.

Kuling på nordisk mesterskap, fire år og to måneder gammel

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: