Evaluering av mål for 2014

Fjorårets agility-målsetninger finner du her: http://www.ingerid.no/2013/12/agilitymalsetninger-for-2014.html

2014 ble et ganske annerledes agilityår enn jeg hadde tenkt. Jeg håpet å komme med på landslaget for å få trene på uttakssituasjon og økt press, men jeg drømte knapt nok om å ta det hele veien til nordisk og VM. Å bli beste norske largehund på nordisk var naturligvis langt over forventning, og ikke engang formulert i målsetningene. Disse (gledelige) overraskelsene tok fokus fra en del av det jeg hadde planlagt, og det skinner gjennom i deler av måloppnåelsen. Likevel ser jeg forbedring på de fleste av målområdene.

Hvis du vil vite mer om hva jeg har tenkt, gjort og skrevet angående målsetninger gjennom året, kan du klikke på merkelappen “målsetninger” her i bloggen.

Slalåm

Begynner å bli veldig bra! Jeg tenker nok fortsatt litt på hvordan jeg sender ham og hvilken hjelp han har bruk for, og det hender fortsatt at han bommer en gang iblant. Men i det store og det hele ser jeg enorm forbedring på denne fronten, og med fortsatt fokus på det i 2015 er jeg helt sikker på strålende resultater. Innimellom overrasker han meg virkelig med flashy slalåmkunnskaper, og når jeg tar en ren slalåmøkt på trening fikser han nesten alle utfordringer jeg kommer på å gi ham. Det er så deilig å se!

Løpende felt

Dette fikk mye mindre fokus enn planlagt. På grunn av mesterskapsreisene tok jeg meg ikke råd til å eksperimentere særlig mye, og gikk heller for å gjøre gode utgaver av det vi vet fungerer. Kuling har jo en lang historie for å ikke ville stoppe på feltene når han blir bedt om det, og å trene RC (som han synes er HELT fantastisk gøy) har gjort det enda vanskeligere for ham. Derfor har vi i tiden før mesterskap og på konkurranse holdt oss helt og holdent til stoppfelt.

Likevel har vi kommet et godt stykke videre. Han treffer nå godt i de fleste av repetisjonene på trening, og planen for første del av 2015 er å ta i bruk RC på bommen aktivt på konkurranse. Forhåpentlig får vi dem stabile nok i konkurransesituasjonen til at vi kan fortsette å bruke dem også når uttakene starter. Mer om det i egne innlegg.

Tighte svinger

Kan alltid bli bedre, men fremgangen har vært klar og stor, og jeg har tro på at den kommer til å fortsette fremover. Suksessoppskriften har nok dels vært alle grunnøvelsene vi har gjort (de tre viktigste har jeg kalt sjonglering, multiwraps og satspunkt), og til en ganske stor del har det også handlet om at jeg har endret timingen i handlingen min.

Gradvis har jeg blitt tidligere og tidligere ute med de fysiske signalene (de verbale har jeg vært tidlig med lenge), og Kuling stortrives med den nye stilen. Jeg opplever mye sjeldnere å måtte gi ham akutte beskjeder, og har fått mye bedre tid til å gjøre som jeg vil. Jeg ligger nesten alltid foran hunden, og han får færre overraskelser i hvor han skal. Det gjør det naturligvis både enkelre og mer fristende for ham å bruke de kreftene som skal til for å justere hoppet.

Jeg har lyst å lage en liten film med stilen hans over ett og samme hinder når han får tre ulike handlingsbeskjeder. Det er nemlig ganske synlig før hoppet at han vet hvor mye han skal svinge. Når den er laget skal jeg merke innlegget med “målsetninger”, så blir det lett å finne herfra 🙂

Fysikk

Dette målet kan ikke kalles oppnådd, og får, i sin helhet, bli med til neste år… Jeg har ikke fått testet like mye som jeg skulle ønske. I tillegg har Kuling gjennom hele sesongen tendert til å være tyngre og langsommere enn jeg vil ha ham. Vi jobber med det, men jeg kan ikke si at disse målene er oppnådd. For å bøte på det (og øke målbarheten til 2015), har jeg blant annet bestilt et fjærbelastet målebånd til å måle omkrets på muskler, jeg har laget et oppsett for måling av sprinthastighet, og jeg har en idé når det kommer til akselrasjon. Med andre ord går dette videre til neste års målsetninger med noen forbedringer.

Prestasjonspsykologi

Mine mentale ferdigheter fikk seg store og uventede ildprøver i 2015! Alt i alt er jeg fornøyd. Jeg har jobbet med det aktivt, og ingen av skrekkscenariene har slått til. Nervene har helt klart vært der, og jeg har kjent på dem. Men de har vært mine, de har ikke fått eie meg.

Nordisk mesterskap var en gedigen opptur, både resultatmessig og mentalt. Det meste fungerte, og jeg nøt det virkelig. Selv om uttakene gikk på rene poeng og ingen trynefaktor, følte jeg behov for å forsvare plassen min, da jeg hadde inntrykk av at noen mente de burde hatt den i stedet for meg… Å gå inn og sette det første løpet feilfritt, løsnet noe i meg, og at vi løp feilfritt i finalen også, ble en ren bonus. Kuling endte forørig som beste norske largehund, så om noen fortsatt mener at jeg ikke fortjente plassen min, føler jeg ikke noe behov for å forsvare meg lenger 😉

Den største nedturen mentalt var at jeg ikke klarte å glede meg over opplevelsen i det første løpet på VM. Jeg var så ladet, så klar, og så oppstod en feil jeg ikke engang hadde fryktet (Kuling var veldig høy på jubel og tok noen egne valg han ikke ville tatt til vanlig), og jeg klarte bare ikke å nyte det. Jeg måtte gå mange runder med meg selv etterpå. Alt jeg ville der nede var å kose meg. Alt jeg har med meg hjem er opplevelsene. Så etter det første løpet var jeg alt annet enn fornøyd med min egen reaksjon. Heldigvis fikk jeg revansj mot meg selv i neste løp. Ikke bare fant jeg noen veier til å holde Kuling roligere, jeg briefet også hvor jeg skulle huske å smile gjennom løpet. Og da jeg gikk i mål var det med en mye bedre følelse.

Mentalitet er ikke noe som kan fikses på en helg. Dette er et pågående prosjekt for de fleste idrettsutøvere, og det vil være det for meg også i fremtiden. Jeg er stolt over fremgangen, men sier meg på ingen måte ferdig med dette temaet.

Treningslogg

Delvis oppnådd. Det meste av kalenderboken er utfylt, men ikke alle dagene. Særlig helt på slutten av året er det en del tomrom. For neste år tror jeg dóg at jeg vil føre en litt annerledes form for logg. Ikke så mye om akkurat hva vi har gjort treningsmessig, men mer om følelser og fremganger. Jeg skal gruble litt på det, og utdype i innlegget om mål for 2015.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: