Agilitymålsetninger, 2015

Først av alt føler jeg behov for å sette målsetningene litt i kontekst. Jeg er utrolig takknemlig for en frisk hund som elsker agility like mye som jeg gjør selv, og en kropp som holder sånn noenlunde til å faktisk engasjere meg i sporten. Jeg vet livet kommer til å inneholde andre store ting i livet dette året, blant annet flytting i løpet av våren, som kommer til å ta for mye av kreftene til at agilityen får det fokuset den egentlig ønsker seg. Så; jeg er takknemlig for å kunne holde på med agility i det hele tatt, og målsetningene er på ingen måte kriterier for å kunne glede seg over det, men heller ment som ledesnorer til å forme mitt fokus når jeg velger hva jeg trener på.

Vi fortsetter i samme stil som i fjor, med prestasjonsmål heller enn resultatmål. I løpet av det kommende året vil jeg trene frem forbedringer på følgende områder:

  • Prestasjonspsykologi
  • Kulings fysikk
  • Riv på trening
  • Løpende felt
Prestasjonspsykologi
Dette er et flytende område i stadig utvikling, noe som gjør det vanskelig å beskrive konkrete mål. Jeg er godt igang, synes jeg utvikler meg, og ser klare forbedringer spesielt på nerver og innstilling. Jeg vil fortsette å lære, fortsette å øve, og fortsette å forbedre meg. Dette skal være et tema som følger meg jevnt hele året, jeg skal ikke legge ned arbeidet om det dukker opp en naturlig pause, men lete etter nye innfallsvinkler. Jeg skal lese minst én ny bok om emnet, og delta på minst ett onlinekurs.
Kulings fysikk
Her overfører jeg det meste av tanken fra fjorårets målsetninger. Kuling skal bli raskere og sterkere. Jeg vil gjøre tester hver tredje måned for å følge med på utviklingen. Han skal måles på følgende områder:
  • Sprinthastighet: jeg har laget et oppsett for testing av sprinthastighet (løpende etter ball), med gitt målestrekning, avstand og underlag. Testen filmes og tiden måles på filmen.
  • Muskelmasse: jeg har bestilt et målebånd med fjærbelastning, laget for å måle omkrets rundt muskelgrupper. Jeg skal måle de store muskelgruppene og forsøke å logge en eventuell utvikling. Muskelmasse i seg selv er ikke alt, agilityhunder skal være smidige. Men det interesserer meg likevel.
  • Akselrasjon: en av de viktigste egenskapene til en agilityhund. Vanskelig å måle. Men jeg vil lage et oppsett hvor akselrasjon fra sittende, stående og liggende, sammen med eventuelt runding av objekt. Kan måles på video. Kanskje overlay, kanskje med streket bakgrunn. Her må jeg gruble litt mer på oppsettet.
  • Kroppskontroll: Kuling skal lære minst tre nye kroppskontrolltriks i løpet av året. Gå fra “kanin” til “på to” og ikke minst tilbake igjen, “spiderman” og å balansere på et lite objekt står høyt på listen.
Riv på trening
Kuling river ofte mye mer på trening enn på konkurranse. Kanskje litt luksus at det ikke er omvendt, men likevel. Jeg skal ta målrettet tak i riv på trening, i håp om at det også vil påvirke slurv på konkurranse. Selvsagt er ikke dette min måte å unngå riv, vi jobber kontinuerlig med hoppteknikk og tydelighet. Men det hender Kuling slurver, og jeg vil forsøke å være mer tydelig med ham om at det er ønskelig å passe nøye på at hinderbommene blir liggende i fred. Dette vil jeg gjøre gjennom å stoppe opp og sette opp hinderet med én gang han river, for så å fortsette økten som før.
Løpende felt
I løpet av starten på 2015 vil jeg ta i bruk løpende felt på konkurranse, selv om de ikke er helt pålitelige enda. Jeg håper å klare å gjøre dem pålitelige i løpet av året, slik at løpende felt i slutten av 2015 vil være et selvsagt valg når vi skal frem etter bommen, mens nesedytter fortsatt skal være et stabilt og godt valg når vi skal svinge tight.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: