Villes første vippeøkt

Siden Ville fortsatt går med teip og sokk og jobber med reparasjon av pote, må vi være litt kreative for å få ut energien hennes uten å sabotere potereparasjonen.

Vi har puslet hjemme på stuegulvet med nesedytter på target, litt bakbenskontroll på boks, og noen mindre vellykkede økter med bråkelek (velte saker som bråker, og tråkke på enden av en vippeplanke som smeller for å få belønning).

I går sydde vi like godt sammen disse grunnferdighetene til en slags helhet. Bakbenskontrollen er en smal sak (hun har en medfødt kroppskontroll som Kuling rett og slett mangler), nesedyttene er ganske uferdige og rotete, men entusiastiske.

Det som fascinerer meg er at den bråkete og i Villes øyne ganske ekle vippen umiddelbart ble langt mindre skummel da hun fikk en mer komplisert oppgave! Hun har ikke likt å tråkke på den bare for å få belønning, men så fort hun skulle tråkke på den for å få frem targeten for å få dytte, var saken en helt annet.

Det sier noe om hvor mye trygghet i oppgaven betyr, og hvor sterk dragning neste ledd i en adferdskjede kan ha.

En kort filmsnutt fra halvveis i økten:

Det spørsmålet jeg alltid får, kan jeg like gjerne besvare med én gang: 
Fordelen med nesedytter i tillegg til “to av, to på”, er at hunden aldri vil bli i tvil om hvilken posisjon den skal oppsøke. Man ser det hos nesten alle hunder med stoppfelt, også godt erfarne mesterskapshunder, at de ofte bremser for tidlig og kryper mot posisjon. Dette blir gjerne en ond sirkel hvor handleren løser ut hunden før den når bakken med frambeina, hvorpå hunden blir enda mer usikker på posisjonen og bremser tidligere, og så videre. En hund som har som mål å nå bakken med nesen, får en større trygghet for hvilken posisjon den skal oppsøke, og sjeldnere akkurat det problemet. I tillegg synes jeg det kan hjelpe litt på vektforskyvingen (hunden bør strebe mot en lav stil i oppbremsingen, og skyve vekten bakover så ikke frambeina må ta hele belastningen), men det varierer. Kuling har en tendens til å heller ta nedslaget på pannen hvis han blir bedt om å stoppe på mønet – needless to say at vi foretrekker løpende mønefelt 😉

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: