Hva skal jeg tenke om Smileys fremtid?

NB: hvis du vil ha den enkle forklaringen, kan du bla til forrige post, som ligger et hakk under denne. Denne posten blir rotete, med en blanding av mine egne tanker og ting jeg ikke helt forstår…

I går var vi på veterinærhøyskolen. Det ble tatt flere røntgenbilder (jeg tror hun har vippet over på 20-tallet nå), og gjort ultralyd av det høyre kneet hennes (ser ut som de har gjort det av venstre også, siden begge er barbert).

Noen utdrag fra journalen (med forbehold om at jeg forstår riktig, og copy+paster riktig – jeg er ikke ekspert, og prøver bare å forstå):

“EM: tar imot hunden og gjør en rask undersøkelse. Hunden er 2 grader halt HBB og er veldig rett i bakbein, særlig uttalt h side. Misliker palpasjon av gastrocnemius og fabellene, særlig på lateralsiden. Subjektivt noe fortykket rundt det rette patellarligamentet h side sammenlignet med venstre, men rtg viser ingen effusjon. For øvrig ingen funn, normal ROM i alle ledd HB.”

Rapport fra røntgen:
Conclusions:

* Irregular bone reaction/proliferation at the origin of the
gastrocnemius lateral belly on the lateral sesamoid (fabella).
Differentials may include: Gastrocnemius musculotendinopathy/ insertional tendinopathy. Less likely avulsion injury.” 


Rapport fra ultralyd: 

      ” RT HIND – lateral stifle region
o   Normal joint space and lateral meniscus
o   Lateral fabella is irregular outlined
§  Hyperechoic structure close to lateral fabella causes acoustic shadowing
§  The origin of the lateral gastrocnemius muscle appeared hypo –to anechoic
·      The lateral muscle origin is subjectively thickened compared with the medial muscle belly and the contralateral leg.
§  The muscle fiberes appear heterogenous with hyperechoic areas adjacent to attachment site on the fabella
·      Findings may represent fibrosis

Ultrasonographic-diagnosis:
       Fragmentation right lateral fabella
       Suspected enthesopathy and injury to lateral gastrocnemius muscle origin.

Discussion:

The gastrocnemius muscle head is infiltrated by tendinous strands which is challenging when interpreting the ultrasonographic study hence clinical correlation and possible anesthesia of the affected area is advised. MRI is the modality of choice and is recommended to better evaluate the degree of injury.”

Jeg henger meg opp i flere ting her:
  • Differentials may include: Gastrocnemius musculotendinopathy/ insertional tendinopathy. Less likely avulsion injury.
  • Fragmentation right lateral faella. Suspected enthesopathy and injury to lateral gastrocnemius muscle origin.
Sånn som jeg leser de to punktene, sier det første at det virker mindre sannsynlig at det er en avrivningsskade som er skyld i mineraliseringen, mens det andre angir mistanke om skade på den samme muskelen. Jeg skjønner heller ikke helt hvorfor de sier “fragmentation of fabella” som i mitt hode lyder som brudd, skade på fabellen (et lite ben som skal være der), mens det andre steder ser ut som de mener det er mineralisering (forkalkning) av muskel/senefestet som på ingen måte burde være der. 

Jeg har ikke selv sett røntgenbildene fra i går enda, men såvidt jeg forstår, finnes denne mineraliseringen kun på det høyre bakbenet, der hun har vondt, og det virker altså meget sannsynlig at den henger sammen med årsaken til smertene hennes.

Vi har heller ingen klar forklaring på hvorfor hun først haltet på venstre frambein. Det ble ikke gjort noen funn dengang da, og den haltingen forsvant av seg selv, og det er ingen funn å gjøre nå. Det at hun har haltet på flere ben har styrket mistanken om panosteitt, og det kan fortsatt ikke utelukkes helt at hun har eller har hatt det, selv om vi nå er sikre på at funnet bak høyre kne er en stor puslespillbrikke å legge merke til, og hovedproblemet vårt nå.

Jeg har også fått påpekt av en venninne som har lagt mer peiling enn jeg har selv, at strekkskader er uvanlig hos unge individer fordi de har åpne vekstskiver i bena, som normalt vil gjøre at benet ryker før muskelen ryker. 

Prognoser:
Dette er også ganske uklart. Jeg har fått opplest og vedtatt at jeg ikke må regne med at hun blir helt frisk. Så frisk at hun kan bli agilityhund, for eksempel. Men at jeg ikke må gi henne opp. Og at hun ganske sikkert kan bli en familiehund.

Men Smiley passer ikke som familiehund. Hun er en krevende valp. En av de mest krevende jeg har hatt. Hvis hun ikke får jobbe, sysselsetter hun seg selv. Hun vokter ting, hun kjefter på andre hunder, hun var på nippet til å bite et barn her om dagen (jeg måtte løfte henne vekk fra hele situasjonen, som i seg selv var aldeles udramatisk), hun gjeter biler, sykler, spader, vannslanger – og hun gnager på møbler.

Jeg prøver ikke å klage over henne, jeg digger henne faktisk! Men jeg klarer ikke å se for meg hvordan noen som ønsker seg en familiehund skulle klare å håndtere det kaliberet Smiley er. Og hvordan noen som ikke har erfaring og ambisjoner om å trene hund, skulle kunne klare å trene henne og sysselsette henne godt nok til at hun blir en balansert og avslappet voksen hund, hvis det blir slik at hun ikke kan ha en fysisk krevende jobb.

Det jeg prøver å få frem, er at jeg ikke ser noe godt alternativ for Smiley, hvis hun ikke blir frisk. Hun må bare bli frisk. Så vi prøver alt vi kan prøve.

Jeg har også fått mange eksempler på at hunder med tilsvarende problem har blitt helt friske. Så det er ikke utelukket at dette går bra. Det er bare veldig uklart enda.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: