Smiley og RC-targeten, 2. februar 2017

Tenkte å dele litt av Smileys introduksjon til grunnferdigheter for running contacts. Vi holder på med å lære om konseptet “løpe over target”, og hun lærer å tilpasse stegene sine for treff. Jeg har klippet til noen filmer fra dagens trening:

En bra økt med belønning av lav verdi (hun er ikke glad i godbiter, så jeg er superfornøyd med å i det hele tatt få henne til å jobbe for manners minder’en, selv om det innebærer at hun ikke bryr seg noe særlig om det kommer belønning eller ikke):


Denne økten gikk omtrent som jeg hadde tenkt. Hun jobber med grei entusiasme, er ikke særlig usikker på hva hun skal gjøre, og treffer ofte.

I de neste øktene flyttet jeg MM’en ut til siden, så hun må svinge etter treffet. Helt ok det også, men det skinner gjennom noen tendenser til å lure på om hun skal stoppe og nesedytte, så jeg vil jobbe mer med slake svinger og denslags før vi overfører targeten til planke (og dermed øker risikoen for at hun misforstår, og tror at jeg vil ha stoppfelt).

Det er viktig for meg at treningen er ulik nok til at hun skiller mellom feltadferder lett nå i starten. Hun skal bli trygg på verbalen for alternativene, men foreløpig forsøker jeg å tilrettelegge for at hun skal vite allerede når økten starter hva det er jeg vil ha. Stoppfelt har jeg trent på boks og deretter på vippe (i bang games osv), mens RC skal vi først gjøre bare på target, og deretter på en slak planke med mindre vinkel. Targeten kan minne om boksen på noen måter, selv om boksen er mindre og har høyere kanter. Den forvirringen vil jeg sile vekk før vi begynner å tenke på å løpe på planke.

Den største og viktigste tingen jeg vil gjøre på target på bakken, er å lære henne å tilpasse stegene for å treffe den selv om fart, engasjement og stressnivå stiger. Det vil si at jeg gjerne vil kunne sende henne rundt noe løpe fra henne (forbi targeten) og friste med en leke som hun jager – uten at hun springer ved siden av eller hopper over targeten. DET er ikke enkelt!

Denne økten, med favorittleken over alle favorittleker utlagt, illustrerer problemet:

Her ble stressnivået høyt nok til at hun mistet kontakten med de ferdighetene og forståelsen hun egentlig har fra før, og repeterte hopping over targeten igjen og igjen og igjen. Selv om jeg fikk inn noen bra belønninger i økten, tror jeg ikke hun lærte noe som helst. Hun hadde rett og slett ikke fokuset tilkoblet. Dårlig økt.

Min første innskytelse mot å fikse det problemet er to ting: Èn: å stresse henne opp litt ekstra før jeg sender mot MM’en – jeg kan holde henne i halsbåndet og snakke oppmuntrende til henne før jeg slipper. Det vil øke trykket fremover, selv om belønningen fortsatt er kjedelig. Den andre: å bruke en mindre attraktiv utlagt leke. Hvis det fortsatt blir alt for vanskelig med utlagt leke kan jeg tenke meg å ta i bruk en medhjelper som holder leken i trygghet, og tilbyr den til henne når hun har truffet (sånn at hun løper frem og tilbake mellom oss, over targeten). Men først prøver vi de to andre variantene 🙂

En ting jeg derimot liker fra den siste økten, er at hun tross alt har en veldig variert stil på de forsøkene hvor hun treffer:


En hake ved å bruke target er at de lett kan gå inn for å bremse, eller kun bruke frambena til å treffe. Det å få frem maksfart og ulike treff (særlig bakbenstreff, som jeg i utgangspunktet foretrekker) er ting jeg følger nøye med på nå i starten, så jeg kan tilrettelegge treningen for å få frem det jeg ønsker.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: