Ulike måter å evaluere et stevne

Swedish Open-roadtripen er på noen måter fortsatt ikke over, for bilen står igjen på et verksted i Sverige. Vi er i alle fall hjemme, har hvilt oss opp og tenkt oss om.

En av tingene jeg har tenkt meg om på, er hvilke øyeblikk jeg er mest fornøyd med fra stevnet. For det er mye jeg er fornøyd med, selv om statistikken sier 100% disk.

De viktigste av dem finnes ikke på film, men det er alle de gode valgene Smiley tok når vi skulle gjennom den lange, trange og folksomme gangen på vei mot start. Logistikken på SO var ikke ideell, når alle som skulle til og fra de tre banene måtte gå gjennom hovedinngangen, forbi tribunene, inn en smal gang mellom banene og vente ved veggen på den andre siden for sin start, for så å belønne hunden i dette området og tråkle seg ut samme vei igjen.

Dette var kanskje den aller vanskeligste situasjonen jeg kunne sett for meg for Smiley, men hun demonstrerte hvor mye hun har vokst fra sommerens HulaHopp (hvor det var nærmest umulig å få henne til å konsentrere seg om belønninger i mål pga trangt og folksomt)! Hun slepte meg til banen, fullt fokus på agility, viste tydelig at hun både visste hva vi skulle og virkelig gledet seg til det. Noen utfall ble det, men de var sjeldne og i forståelige situasjoner. Wow, for en utvikling vi har hatt!

På banen hadde vi det også gøy. Smiley tar frem stadig mer av farten sin, hun viser at selvtilliten er i ferd med å vokse seg stor og sterk i hinderferdighetene og det var gøy å sammenlikne farten i løpene med andre hunder jeg vet går fort. Her er noen av favoritt-øyeblikkene fra det vi gjorde på banen sammen:

 

Det er bare et år siden jeg prøvde meg på å løpe en hel bane med henne på trening. Det er mindre enn et år siden vi debuterte i konkurranse sammen. Vi springer klasse 3 og sammenlikner oss med verdenseliten i skills, fart og stabilitet. Jeg vet at vi ikke kan være på topp enda. Det kunne vi aldri rukket. Likevel skulle jeg ønske at vi hadde puttet flere av feilene våre i noen få av løpene sånn at de andre kunne vært feilfrie hele veien i mål.

Jeg har så lyst å vise på resultatlistene hva Smiley kan! Hvilket kaliber hun er! Samtidig har jeg også lyst til at hun skal fortsette å utvikle selvtilliten sin, våge å ta sjanser og egne valg på banen, våge å være bittelitt frekk oppi all perfeksjonismen. Jeg vil dessuten også at hun alltid skal være så rask at jeg virkelig sliter med å rekke å handle henne. Det er der vi er nå. Det er det som gjør at vi ikke alltid kommer feilfritt rundt. Du som leser kan vel formelig lukte ambivalensen i det jeg skriver…

Det kan kanskje lyde som jeg ignorerer det vi ikke får til og skylder det på mangel på erfaring. Så enkelt er det ikke. Mens jeg var på båtførerprøve-kurs på mandag, gikk jeg gjennom filmene fra alle de seks løpene våre og noterte hva vi disket på og hvor jeg skulle ønske at jeg kunne valgt mer ideelle løsninger. Det ble en fin treningsliste for den kommende måneden:

IMG_9257

 • Commitment i push-serpentiner for å kunne stikke for å rekke blindbytte i neste sving (jeg måtte bakbytte to steder hvor jeg gjerne skulle ligget langt nok foran til et blindbytte, begge gangene kom vi fra push-serpentiner tidligere i banen).
 • Rette opp om hun springer forbi bommen, samt utfordre henne ved å ligge langt foran eller til siden (hun sprang forbi bommen i det første ag-løpet da jeg lå langt foran).
 • Rett tunnel til diskriminering mellom slalåm og bakside hopp (vi fikk dårlig linje til en slalåminngang fordi hun kikket bort mot hoppet).
 • Parallelstart med en liten hund ved siden av (hun stoppet foran første hinder og ville helst se ferdig løpet til terrieren på den andre banen før hun startet sitt eget løp).
 • Holde siden min i push-serpentiner med varierende timing (jeg fikk et utilsiktet blindbytte mens jeg følte jeg hadde helt ok kontakt med henne).
 • Slalåminngang bak tunnel og hopp, fra løpestrekning (smart oppsett i en bane fra VM-dommer Sari Mikkilä!).
 • Tråkke over linjen i bakside-wrap fra rett tunnel til løpestrekning (utfordret for mye og fikk en vegring).
 • Commitment i slak serp fra tunnel til sving (typisk sluttsekvens hvor man havner bakpå og må redde seg inn med en serpentin der man hadde tenkt å blindbytte).
 • Rope henne ut av tunnel med slalåmbarriære (jeg har oppdaget at det ikke koster henne noe særlig å plukke med seg et par slalåmpinner på veien hvis de står nær linjen hennes).
 • Threadle-threadle-threadle-bakside-linje (vet fortsatt ikke hvordan jeg skulle fått til det der i praksis, fra søndagens ag-bane).
 • Ekle bakbytter på ikke opplagt hinder når man ikke rekker blindbytte (vanskelig å få svingt henne nok til hoppet før blindbyttet).

 

Ville tok med seg bling hjem fra SO også, i tillegg til certet fra Kinnared lørdagen før:

 

 

 

Vi har dessuten endelig funnet ut hva det er Ville har vært redd for på de siste par stevnene: det er roping. Folk som heier, folk som roper til hverandre. Vi aner ikke hvorfor dette plutselig har blitt så skummelt, men nå kan vi i alle fall trene på det og forhåpentlig gjøre Ville tryggere igjen. Den minste Musen, hun er jaggu ikke stor ❤

Apropos lydredsel: for første gang var det en lettelse å ikke ha med Kuling på stevne. Lørdagen var det mye skyting i nærheten av Tånga Hed. Det lød som store våpen, ganske nært. Mange hunder ble naturligvis redde og det pågikk en times tid. Hvis Kuling fortsatt hadde vært blant oss måtte vi puttet ham i bilen og kjørt langt vekk. Det ville ikke vært mulig å gjøre ham trygg nok til at han ikke ville skadet seg eller stukket av. Ikke engang i et bur, sammen med oss, ville han klart å være rolig. Stakkars Kuling. Vi var glad han slapp å oppleve den timen der. Vi var også glade for at de hundene vi har nå ikke fortrekker en mine ved lyden av skudd, det er absolutt ingen selvfølge!

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: