Mynt har fått prøve seg som blåbær!

Det var egentlig litt tidlig for Mynt å prøve seg i blåbærkonkurranse. Hun er fysisk moden nok synes vi, 15 mnd gammel og sterk. Men treningsmessig har vi ikke rukket det vi pleier å ville gjøre før vi løper lengre kombinasjoner i konkurransesetting.

Det er en hel del vi ikke har trent nok på enda: Mynt burde jobbet mer med hoppteknikk (for å unngå at raske blåbærbaner med lave hinder lærer henne å flate ut formen og velge tilfeldige statspunkter), hun burde trent mer på startrutiner i form av belønningshåndtering, transportstrekninger etc, og hun burde fått løpt flere lengre kombinasjoner på trening før hun gjør det i konkurransesetting. Bortsett fra noen forsøk på sekvenser på Bodilkurs i romjulen, har Mynt nemlig nesten utelukkende trent på bare ett eller to hinder av gangen.

Vi synes altså egentlig ikke at hun er helt klar, og kommer ikke til å melde henne på flere blåbærkonkurranser før vi har vært gjennom denne treningslisten. Likevel tok vi sjansen da den bød seg: i påsken arrangerte vi treningskonkurranse sammen med Ole hos Bingen Agility. Mynt fikk prøve seg på to blåbærbaner både lørdag og søndag. Her er et lite utvalg av løpene hennes:

Først et fra lørdag, som viser hvor uselvstendig og spørrende hun ble. Det interessante var at Mynt fikk trene litt i hallen kvelden før, og da var hun helt annerledes (raskere, fant linjene på egenhånd, tok ting som en selvfølge)! Tilstedeværelsen av konkurrenter, sluser og kanskje en bitteliten dæsj nerver hos handleren, gjorde stort utslag!

Det siste løpet søndag, hvor jeg filmet litt ekstra før og etter løpet. Det tok tid å få henne opp i ordentlig lek med båndet, men det er akkurat det som er så bra med treningskonkurranser: man kan ta seg den tiden man trenger for å lære hunden det man synes er viktig. Å starte en treningsøkt (eller et konkurranseløp) med en hund som bare er halvveis fokusert er ikke den beste læringen. Her brukte Sigurd den tiden som skulle til for å få Mynt skrudd helt på!

Etter løpet gjorde vi et poeng av å la henne leke med båndet først (som hun ble veldig glad for å se i mål, sjekk sprettet over siste hinder!) men så veksle til den enda bedre leken utenfor banen. Denne verdivekslingen kan være veldig kjekk å ha om hunden begynner å trekke mot mål for å stjele båndet sitt, flanke på de siste hindrene, etc. Det å jobbe for å få en leke som er litt lengre unna banen, men med kriterium om å leke med det litt kjedeligere båndet først, kan være løsningen på mye modustrøbbel. For Kuling løste det hovedparten av modusutfordringene da jeg kom på dette systemet. Derfor får Mynt lære det allerede nå.

Så… Skal Mynt ut og løpe mer blåbærbaner nå? Nei, hun skal ikke det.

Først og fremst skal hun rekke å lære seg mer om hoppteknikk før hun får løpe handling på lave hinder igjen. Vi vil ikke risikere at hun lærer seg å være slepphendt med valg av satspunkter, øve på lav og framtung stil, samt få for mye erfaring med hinder som ikke krever vektforskyving i det hele tatt – det kommer hun jo til å ha masse bruk for i realiteten senere. Hvis du også vil lære om hoppteknikk kommer det en mulighet i sommer! Sjekk kurssiden for mer info og påmelding!

Men det er ikke bare hoppteknikk i vente for Mynt: på onsdag starter slalåmstreamingskurset hennes! Det kiler i magen! Hvis du har lyst til å følge hele Mynts slalåminnlæring fra første møte med pinnene til proofing av slalåm i bane (og kanskje til og med konkurransedebuten hennes?) kan du være flue på veggen i treningen vår i et halvt år for bare 600 kr. Vi må innrømme at dette opplegget er litt galskap, men at det både presser oss til å være gode hundetrenere absolutt hele veien gjennom innlæringen, og at det kan gi dypere innblikk i hvordan vi tenker rundt agility, hundetrening og problemløsning som helhet. Bli med, da vel? Link: slalåm from zero to hero med Mynt!

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: