Vårt nye svømmetriks!

For en stund siden oppdaget vi at Smiley faktisk er i stand til å svømme bakover. Jeg har hatt lyst til å fange, belønne og sette signal på det, men det er vanskelig å trene nye adferder i vann! I stedet for å kunne tolke hver vektforskyving og klikke for den første poten hun flytter, blir alt langsomt og utydelig i vannet.

For det første er hun i konstant bevegelse for å kunne holde seg flytende og balansert mens hun venter på signal eller på å tilby neste adferd, så det er ikke noe stillestående nullpunkt å belønne bevegelse fra.

For det andre tar det en stund fra hun begynner en bevegelse til jeg klarer å tolke om den faktisk går vekk fra meg. Alt blir forsinket i vannet, og det krever flere fraspark før kroppen hennes kommer i bevegelse. Når vi vil trene en spesifikk adferd er det mer effektivt å belønne intensjonen enn å vente på utfallet.

For det tredje er det ineffektivt å belønne med leke for denne typen adferder. Det ideelle hadde vært å kaste en godbit til henne, men den ville sunket i vannet. Skulle jeg strukket frem armen med en godbit hadde jeg forstyrret hele bildet, risikert at hun mister mat i bassenget og måttet overtale henne til å spise mens hun svømmer. I stedet blir det lekbelønning, i en uheldig retning. Hvis Smiley hadde vært opptatt av ting, kunne jeg kastet leken til henne slik at den kom lengre unna jo lengre vekk hun rygger. Smiley vil leke med meg, interagere. Hun synes ikke tingen har en verdi med mindre vi har en interaksjon. Derfor får hun jage, plukke, levere.

Med alt dette i betraktning er jeg imponert over at langsom og utydelig hundetrening likevel har tatt oss dit at jeg kan filme med den ene hånden og belønne med den andre!

Rygging går heretter inn i reportoaret vårt, som er fullt av varierte bevegelser for å kunne trene hele kroppen i vannet. Vi elsker svømming! Og vi elsker sponsoren vår, AquaDog Vestfold for at de gir oss denne muligheten til variert og skånsom trening!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: